EF » EFnet » Novice » V okviru noči raziskovalcev tudi o pomenu humanistike

V okviru noči raziskovalcev tudi o pomenu humanistike

30.09.2019

V Hiši EU je v okviru Evropske noči raziskovalcev potekal dogodek na temo pomena humanistike. Ali sta širina in znanje humanističnih ved spregledana, ko razvijamo zeleno, moderno in gospodarsko uspešno Slovenijo, so se spraševali na okrogli mizi.

Po mnenju doc. dr. Mateja Černeta z Ekonomske fakultete UL je v zadnjem času veliko iniciativ, ki prepoznavajo potrebo po vključevanju vidika posameznika, človečnosti na področje tehnologije in digitalizacije. Izpostavil je tri vidike povezave med humanistiko ter tehnologijo in digitalizacijo. To so po njegovem mnenju družbeni vidik, trajnostni vidik ter vidik človeka in dela.

Tudi poslovni svet se po mnenju Klemna Fajmuta iz Group Real Estate Asset Management NLB zaveda pomena humanistike, ne znajo pa vzpostaviti kulture v podjetju. V podjetju je po njegovem mnenju preveč menedžmenta in premalo motiviranja in vključevanja ljudi, za kar je potrebna strategija in kultura, skozi katero se zrcali dojemanje humanistike v podjetju. Vera Grebenc s Fakultete za socialno delo UL je izpostavila vlogo humanistike na področju socialnega dela in vključevanja najbolj ranljivih družbenih skupin. Rajko Muršič s Filozofske fakultete v Ljubljani pa je spomnil na pomen humanistike za ohranjanje slovenskega jezika. Če nam bo v naslednjih 100 letih uspelo ohraniti slovenski jezik jezik kot jezik komunikacije, bo pri tem pomembno vlogo verjetno imela humanistika, je menil Muršič.

V nadaljevanju dogodka je direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje in šport Tomaž Boh predstavil izzive, korake in predlagane rešitve Evropske unije pri vrednotenju in financiranju raziskav s področja humanistike in družboslovja, Draško Veselinovič iz SBRA Bruselj pa je predstavil misije – nov evropski inštrument financiranja znanosti.

Kot je na dogodku povedal vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, je namen Evropske noči raziskovalcev ta, da z organizacijo različnih dogodkov približajo raziskave in inovacije državljanom, predvsem mladim, ter jih na ta način navdušijo za raziskovanje ter poklic znanstvenika.

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru evropskega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje 2020. Akcija poteka v septembru od leta 2005. V lanskem letu so se v okviru evropske noči raziskovalcev odvijale aktivnosti v več kot 350 evropskih mestih. Dogodkov se je udeležilo približno 1,5 milijona obiskovalcev.

VIR: STA


Publish your comment: