EF » EFnet » Novice » Otvoritev razstave Solve et Coagula

Otvoritev razstave Solve et Coagula

18.11.2019

V galeriji Ekonomske fakultete se je v torek, 12. 11. 2019, pojavila nova razstava Solve et Coagula umetnice Metke Pepelnak, profesorice likovne umetnosti. Ustvarjalna ženska, ki je požela že marsikatero priznanje in nagrado za svoje delo, tako v Sloveniji kot tudi v mednarodnem okolju, zanje pravi, da »so potrditev, da sem na pravi poti«. Letos se je udeležila 54. Mednarodnega slikarskega ekstempora v Piranu, kjer je bilo njeno delo eno izmed šestih v ožjem izboru za Grand Prix – odkupno nagrado Obalnih galerij Piran.

Izraz »pojavila« nikakor ni naključno izbran, saj sam koncept opusa umetnice izhaja iz alkimije, umetnosti preoblikovanja, in stalno opozarja na cikel življenja, preoblikovanja, transformacije. Solve et Coagula, razbij in sestavi, ponovno uporabi, preoblikuj, skratka vse prej kot zavrzi, je dandanes trend, ki je v porastu, in umetnica tako – hote ali nehote – opozarja tudi na trenutno potrošniško problematiko.

Prof. Metka Pepelnak kot osnovo za svoja dela uporablja zavržen, vendar skrbno izbran papir: »Pogosto dobim papir od ljudi, ki bi ga drugače zavrgli. Včasih so to končki paspartujev, odrezki papirja … Ob recikliranju dobi material novo priložnost, novo življenje.« Tako ne le serija Solve et Coagula, ampak njen celotni opus kaže na krog življenja, minljivost in prerod, katerega del smo vsi.

Umetniškim delom pusti, da se rojevajo sproti, ob ustvarjanju, za katero jo navdihujejo narava, strokovno izobraževanje v Parizu in ustvarjanje samo. Raziskuje skozi delo samo, preko poizkusov in napak razvija postopke ter tako, kot alkimisti spreminjajo nežlahtne kovine v zlato, tudi prof. Pepelnakova papirju, obsojenemu na propad, daje novo življenje.

Umetnica sicer ustvarja na področjih grafične umetnosti, slikarstva in kiparstva. V razstavi, ki v mesecu novembru vabi k ogledu, se je posluževala različnih tehnik, izmed katerih je morda najbolj impresivna metoda risanja s papirjem, ki jo je v času svoje umetniške kariere razvila prof. Pepelnak.

Vabljeni na alkimistični prerod v galerijo Ekonomske fakultete.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1


Publish your comment: