EF » EFnet » Novice » Podelitev priznanj strokovnim sodelavcem Univerze v Ljubljani

Podelitev priznanj strokovnim sodelavcem Univerze v Ljubljani

20.12.2019

Teden Univerze v Ljubljani, ki je letos zaradi praznovanja stoletnice pravzaprav potekal tri tedne, se je zaključil s podelitvijo priznanj strokovnim sodelavcem.

»V tem prazničnem času se radi ozremo v iztekajoče se leto in ocenimo svoje dosežke. Letos, ob stoletnici naše univerze, smo se ozrli še dlje v preteklost. Na vse, kar smo dosegli do danes, smo lahko izjemno ponosni. K uspehom, ki jih ni malo, ste v veliki meri prispevali tudi vi, spoštovane kolegice in kolegi,« je zbrane nagovoril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. Kot je dejal, se morda premalokrat izpostavi, da brez strokovnih sodelavcev delo na Univerzi ne bi bilo mogoče. »Prispevate h kakovostnejšemu izvajanju študijskih programov, k uspešnemu pridobivanju mednarodnih in evropskih projektov, k pozitivni podobi članic doma in po svetu, k urejenemu delovnemu okolju, včasih pa ste tisti, ki samo prisluhnete vašim sodelavkam in sodelavcem ter jim s tem polepšate dan.«

Zbrane je nagovorila tudi lanskoletna prejemnica priznanja za strokovno sodelavko Simona Peklar: »Zavedamo se, da je osnovni smisel Univerze spoznavanje in njeno osnovno poslanstvo odkrivanje, negovanje in prenašanje znanja. Vemo pa tudi, da brez primerne podpore in ustvarjanja ustreznega okolja in pogojev za udejanjanja naštetih zahtev, ne bi bilo takšnih uspehov in učinka, kot ga danes v domače okolje in v svet sporoča Univerza v Ljubljani. V tej celoviti podobi smo veseli in ponosni, tudi na delež strokovnih delavcev na Univerzi.« Kot je dejala, morajo imeti tudi strokovni sodelavci znanje, močno voljo, osebnostno in socialno moč, da uspešno in primerljivo, tudi konkurenčno, opravljajo strokovne naloge, ki so predmet njihovega dela. »Tudi naša prizadevanja so usmerjena v ustvarjalnost, odgovorno in zato tudi kakovostnejše delo. Zato pa so in bodo poleg znanja, potrebne take vrednote pri ljudeh, ki nas bodo združevale, delale zadovoljne in srečne. Najbolj zahrbtna zmota je namreč prepričanje, da zadošča zgolj znanje,« je še dejala Peklarjeva.

V imenu prejemnikov priznanj se je zahvalil Boštjan Koritnik s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani: »Na Univerzi sem zaposlen 5 let. Prišel sem iz zasebnega sektorja, z nekaj predsodki, ki jih (pre)pogosto beremo v javnosti: zaključek teh je večinoma to, da je javni sektor skladišče skorajda odslužene robe oziroma parazitov, uhljebov, kakor jim rečejo Hrvati. . Sam sem imel ob prihodu le še nekaj predsodkov zaradi lastne izkušnje. Kot študent sem klel zaposlene v referatih, češ da imajo dve uri dela na dan, med uradnimi urami, sicer pa so na kavicah. Ena največjih življenjskih šol je bila, ko sem kot študent nekaj let delal na referatu za študentske zadeve Biotehniške fakultete. Zame je bil šok, kaj vse je treba narediti, da se lahko da tisti en žig in podpis študentu v času uradnih ur. Šok terapija tudi za moj vase zagledan ego.« Kot je dejal Koritnik, sta drugi šok in očiščenje predsodkov do javnega sektorja sledila, ko je začel z delom na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. »Imam izjemno skupino sodelavcev, ki so me na začetku, prav tako kot jaz njih, gledali z nezaupanjem. In se po hodnikih pritoževali, da ne delamo stvari skupaj, da se premalo vidimo, sestankujemo ipd.. A ko sem jim kot tajnik povedal, da imajo oni vse znanje, sam pa nič, da so zame oni avtoritete, sam pa bom tam le za reševanje morebitnih težav, so začeli počasi z veseljem sprejemati odgovornost, postali so inovativnejši in ni jih strah povedati, da se motim. Moj predsodek prej je torej bil, da so v javni upravi, sploh na univerzi in članicah med strokovnimi kadri neodgovorni izvajalci črk pravnih aktov. Bolj se ne bi mogel motiti. Kot povsod, imamo različne kolege. A večina jih je sposobnih, vestnih in odgovornih, z izjemnimi znanjem in izkušnjami.« 

Prejemnika priznanj za strokovne sodelavce Univerze v Ljubljani v letu 2019 z naše fakultete sta Jože Tomšič in Slavi Zrakić.

Jože Tomšič, se je v tehnični službi Ekonomske fakultete zaposlil leta 1991 in od takrat s svojim delom, prizadevnostjo, natančnostjo in pozitivno naravnanostjo predano skrbi za nemoteno delovanje fakultete in prispeva k njeni urejenosti. Kolektiv Ekonomske fakultete njegovo delo ceni in ga podpira pri njegovih idejah za uvajanje sprememb.

Slavi Zrakić, univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka, se je na Ekonomski fakulteti zaposlila leta 1986. Od samega začetka s svojo predanostjo, elanom in natančnostjo skrbi za nemoteno delo knjižnice ter krepi umetniško dejavnost s koordinacijo obeh Galerij EF. Kolektiv fakultete podpira njene ideje pri uvajanju sprememb.

Fotoutrinke s podelitve si lahko ogledate tukaj.

Avtor vseh fotografij je Foto studio NORA.


Publish your comment: