EF » EFnet » Novice » Rektor Univerze v Ljubljani podelil nazive zaslužna profesorica in zaslužni profesor

Rektor Univerze v Ljubljani podelil nazive zaslužna profesorica in zaslužni profesor

16.12.2019

Zaslužne profesorice in profesorji so s svojim delom navdihnili številne generacije študentk in študentov. »Nekateri med vami ste vse svoje profesionalno življenje in delovanje posvetili ne samo svojemu znanstvenemu področju, temveč tudi svoji fakulteti in Univerzi. Vsakdo je to univerzo zaznamoval s pomembnim prispevkom k njenemu razvoju. Univerza v Ljubljani letos praznuje stoletnico delovanja. S ponosom lahko rečem, da ste za njeno odličnost v veliki meri zaslužni tudi vi, spoštovane kolegice in kolegi, zaslužne profesorice in profesorji,« je v svojem nagovoru dejal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. 

»Spoštovani zaslužni profesorji, spoštovane zaslužne profesorice, vaše vrhunsko raziskovalno in umetniško delo je bilo vsa desetletja tudi podlaga za predano pedagoško delo, za vzgojo številnih diplomantov in diplomantk, doktoric in doktorjev znanosti, mlajših sodelavcev in sodelavk. Vaše vodilo ni bilo zgolj posredovanje znanja, temveč oblikovanje družbeno odzivnih posameznikov, ki so vedoželjni, znajo misliti, razumeti, ustvarjati, sodelovati, biti človek z veliko začetnico,« je zbrane nagovorila zaslužna profesorica prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek. Prejemnikom naziva se je zahvalila za njihov prispevek k razvoju Univerze: »Prav vi ste z vašo visoko usposobljenostjo, znanjem, strokovno avtonomnostjo, trdim delom, družbeno angažiranostjo, vztrajnostjo, metodološko natančnostjo, etično naravnanostjo, osebno integriteto, visoko prepoznavnostjo v domačem in mednarodnem prostoru dali posebno težo razvoju kritične znanosti, kulture in umetnosti na Univerzi v Ljubljani.« Vse zaslužne profesorje je povabila, da še naprej sodelujejo in delijo svoje znanje z mlajšimi generacijami.

V imenu zaslužnih profesorjev se je zahvalil prof. Aleš Jan z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani: »V čast mi je, da lahko ob stoletnem jubileju Univerze v Ljubljani izrečem  zahvalo v imenu nas vseh. Prepričan sem, da vsi skupaj in vsak izmed nas, ki smo danes prejeli ta častni naziv, s predanostjo in veseljem opravljamo poklic, ki ni samo pedagoški. Je obenem tudi vsestransko raziskovanje na vseh področjih, kajti le zvedavost in iskanje neznanega ali drugačna interpretacija znanega ženeta človeka k novim iskanjem in dognanjem. Če pa imamo možnost, da te raziskave in dognanja posredujemo tudi drugemu, zlasti mlademu človeku, študentu, s tem naše vedenje prehaja iz generacije v generacijo, pesnik bi rekel iz roda v rod duh išče pot. Študent nam je, vsaj na umetniškem področju to lahko trdim, verjamem pa, da tudi na drugih področjih, ne samo učenec, postaja naš partner, sodelavec  pri delu in tudi soustvarjalec. S svojimi mladostnimi svežimi idejami soustvarja naše delo, ga osvaja, dodeluje, predeluje, vsekakor pa skrbi, da delo profesorja ne ostane mrtva črka na papirju ali se ne izgubi v času.« Zahvalil se je tudi družinam, soprogam in soprogom, otrokom in sorodstvu, prijateljem in sodelavcem, ki so podpirali zaslužne profesorice in profesorje na njihovi karierni poti.

Z naše fakultete sta zaslužna profesorja Univerze v Ljubljani v letu 2019, prof. dr. Janez Malačič in prof. dr. Andrej Kovačič.

Prof. dr. Andrej Kovačič:

V svoji bogati karieri je bil med drugim prorektor Univerze v Ljubljani, predstojnik Katedre za poslovno informatiko in logistiko, predstojnik Inštituta za poslovno informatiko ter vodja magistrskega programa Poslovna informatika. Pred zaposlitvijo na univerzi je bil vrsto let zaposlen v gospodarstvu. Vodil ali izvajal je več temeljnih in aplikativnih projektov s področja prenove in informatizacije poslovanja. Pri raziskovalnem delu je ves čas zasledoval tudi razvojne potrebe podjetij. Pomembno je prispeval k razvoju študijskih programov s področja poslovne informatike in poslovne logistike na Ekonomski fakulteti.

prof. dr. Janez Malačič:

Kot raziskovalec ima ugledne mednarodne objave, njegovi demografski monografiji predstavljata osrednji deli iz tega področja v slovenskem jeziku. Bil je predsednik Statističnega društva Slovenije in predsednik Zveze statističnih društev nekdanje Jugoslavije ter prodekan za študijske zadeve na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Pogosto je akademsko neposreden, kritičen, vzbujajoč odzive, ob tem pa dobronameren, upoštevaje dosežke znanosti, stroke in (naj)širši kontekst diskusij.

Fotoutrinke s podelitve si lahko ogledate tukaj.

Avtor vseh fotografij je Foto studio NORA.


Publish your comment: