EF » EFnet » Novice » Letošnji Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah se je tudi uradno začel!

Letošnji Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah se je tudi uradno začel!

17.11.2020

Leto 2020 je v vseh pogledih nenavadno, vendar nas to ne ustavi v naših prizadevanjih za ozaveščanje o pomembnosti boja proti finančnemu kriminalu, prevaram in korupciji ter izobraževanju javnosti o teh, za vsako družbo pomembnih temah. Še več, letos se je pobudo odločilo podpreti kar 18 partnerjev številnih eminentnih institucij in organizacij: Deloitte, Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar – ACFE Slovenija, Slovenski državni holding, Računsko sodišče Republike Slovenije, Komisija za preprečevanje korupcije, Združenje nadzornikov Slovenije, Združenje bank Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta, SBC – Klub Slovenskih podjetnikov, Združenje IIA – Slovenski inštitut, Tax-Fin-Lex, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Visoka šola za računovodstvo in finance ter Delo. Izjave partnerjev si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=xNe6r-pIJZs

Pobuda uživa tudi podporo Ministrstva za javno upravo, Kapitalske družbe, Evropske banke za obnovo in razvoj ter Evropske investicijske banke.

Teden tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in na začetku Otvoritvene slovesnosti, prvega izmed dogodkov Tedna, smo lahko prisluhnili otvoritvenemu nagovoru predsednika. Otvoritveni nagovor si lahko ogledate tukaj: https://www.youtube.com/watch?v=2QHvDnhn0Q0.

Po nagovoru je spregovoril tudi Yuri Sidorovich, vodilni partner in vodja področja forenzike za Deloittovo regijo Južna srednja Evropa: ‘Letos je kar dvakrat več partnerjev prepoznalo pomembnost boja proti korupciji in prevaram. To v številkah pomeni, da si skupaj z Deloittom trenutno kar 18 institucij in organizacij oziroma partnerjev na tem projektu prizadeva za zmanjšanje negativnih učinkov na družbo. Naš skupni cilj je in ostaja informiranje javnosti in sodelovanje ključnih deležnikov na področju prevar, pa tudi soočanje s problemom in preventivno ravnanje na tem področju.’

Prisluhnili smo tudi dr. Sandri Damijan, CFE, predsednici ACFE Slovenija in članici Svetovalnega odbora krovne organizacije ACFE. Sandra je ena izmed idejnih pobudnic za nastanek slovenskih Smernic korporativne integritete in vodja Akademije za korporativno integriteto CPOEF. Med drugim je tudi kolumnistka FraudEDge v mednarodno priznani reviji Fraud Magazine.

V nadaljevanju je dr. Bojan Dobovšek predstavil rezultate študentske ankete na temo ‘Dojemanje prevar in korupcije ter kriteriji določanja (proti)koruptivnega vedenja študentov’, primerjavo tistih iz lanskega leta ter analizo po državah (SLO, HR in BiH). Raziskavo so izvedli, dr. Bojan Dobovšek, dr. Boštjan Slak in dr. Vanja Erčulj iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Glede na to, da se stanje glede na prejšnja leta slabša, je posebno pozornost potrebno nameniti vprašanju, kaj storiti v prihodnje, da se stanje izboljša. Ozaveščanje in izobraževanje mladih je zelo pomemben element pri izboljševanju stanja, saj to lahko vpliva na vrednote, ki jih bodo imeli v življenju, kot družba in tudi tisti, ki bodo prevzemali vodilne položaje v njihovi družbi.

Vabim vas, da se udeležite še katerega izmed številnih dogodkov, ki se bodo zvrstili v tem tednu. Program in prijave najdete na naši spletni strani.
V skrbi za zdravje vseh udeležencev ter spoštovanje vseh veljavnih epidemioloških ukrepov in priporočil s strani NIJZ bodo vsi dogodki v okviru letošnjega Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah potekali virtualno.


Publish your comment: