EF » EFnet » Novice » Nagrada Financ za posebne gospodarske dosežke v roke Silvana Peršolje

Nagrada Financ za posebne gospodarske dosežke v roke Silvana Peršolje

13.11.2020

Avtorica članka: Špela Mikuš

»Silvan Peršolja, vitalni šestdesetletnik, je prvi slovenski vinski poslovnež. Med slovenskimi vinarji je kar nekaj pozitivno usmerjenih, poslovno naprednih in odličnih poslovnežev, nanje smo zelo ponosni, a vloga Silvana Peršolje in zadruge, ki jo vodi, je tudi to, da sta vsem njim hrbtenica. Namreč: Klet Brda je največji slovenski vinski proizvajalec in tudi izvoznik. Gre za tehnološko napredno podjetje, ki je iz socialistične zraslo v sodobno zadrugo,« so zapisali v obrazložitvi ob podelitvi nagrade Časnika Finance za izjemne dosežke v gospodarstvu 2020. Letošnjo nagrado za izjemne gospodarske dosežke tako dobi Silvan Peršolja, Klet Brda.

Klet Brda izvozi okoli šest milijonov steklenic

Prvi človek briške vinske zadružne kleti Silvan Peršolja je že 22 let na tem mestu. Klet ima okoli sto zaposlenih, v zadnjih letih ustvari približno 14 milijonov evrov prihodka, pol milijona dobička in na leto izvozi recimo šest milijonov steklenic, glavni trgi so poleg Slovenije ZDA, Italija, Velika Britanija in Kitajska.

Tisto, kar po mnenju komisije Silvana Peršoljo najbolj odlikuje, je njegova transparentna in poštena beseda, s katero vselej uspešno reši nasprotje interesov med lastniki zadruge, ki so hkrati tudi njeni dobavitelji. »Je vizionarski umetnik v postavljanju različnih interesov na skupni imenovalec in v tem je svetel zgled slovenskim poslovnežem, pa tudi slovenski politiki bi se lahko od njega naučili marsikaj. Znajde se tudi v zdajšnji virusni krizi, celotna dejavnost je precej prizadeta. Ko bo koronakrize konec, bo Silvan Peršolja še naprej igral zelo pomembno vlogo v slovenskih vinskih zgodbah in še marsikateri utrl pot v svet.«

Dozdajšnji nagrajenci Časnika Finance

Nagrada Časnika Finance je priznanje v slovenskem gospodarskem prostoru, ki je namenjena tistim posameznikom in organizacijam, ki pomembno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje. Gre za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela, izobraževanja in vzgoje, publicistike, za dosežke na področju menedžmenta, tehnološkega razvoja in političnega dela, ki vnašajo v slovenski gospodarski prostor novo kakovost, povečujejo gospodarsko rast in zmanjšujejo negotovost med gospodarskimi subjekti.

1999: Ivan Ribnikar, profesor ekonomske fakultete
2000: Jože Stanič, nekdanji predsednik uprave Gorenja
2001: France Bučar, prvi predsednik državnega zbora
2002: Stojan Petrič, predsednik uprave Kolektorja
2003: Milan Kučan, nekdanji predsednik državer
2004: Slavko Avsenik, glasbenik
2005: Jože Colarič, predsednik uprave Krke
2006: Vojko Čok, nekdanji predsednik uprave Banke Koper
2007: Janez Škrabec, lastnik in direktor Rika
2008: Spomenka Hribar, družbena raziskovalka in publicistka
2009: Sandi Češko, solastnik in predsednik upravnega odbora Studia Moderna
2010: Štefan Hoyer, nekdanji predsednik uprave Juba
2011: Ivo Boscarol, direktor in lastnik Pipistrela
2012: Aleksander Zalaznik, Danfoss Trata
2013: Melita Ferlež, nekdanja direktorica Henkla Maribor
2014: Jožica Rejec in Štefan Bertoncelj, Domel
2015: Tina Maze, smučarka
2016: Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor in oče festivala Lent, ter Darko Brlek, umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana
2017: Igor Akrapovič, podjetnik
2018: Janez Prašnikar, profesor
2019: Edi Kraus, Aquafil Slovenija

Foto: Jure Makovec
Avtorica članka: Špela Mikuš


Image gallery:

Publish your comment: