EF » EFnet » EFnews » Olimpijska moč za študente Ekonomske fakultete

Olimpijska moč za študente Ekonomske fakultete

18.11.2020

Ekonomska fakulteta v Ljubljani je tokrat na razpravo »Kako z bolj zdravimi mislimi do večje motivacije in samozavesti?« povabila zanimivo gostjo. V ponedeljek, 16. novembra 2020, je dobitnica srebrne olimpijske medalje Sara Isaković, magistrica uporabne psihologije, predavala o tem, na kakšen način delujejo naši možgani in kako jih kar najbolje uporabiti sebi v prid.

Predavanje je odprla s pomenljivim vprašanjem: »Moj um? Me podpira ali sabotira?«. Nadaljevala je z dejstvom, da z začetkom človeškega življenja hkrati pride tudi neustavljiva želja po učenju, ki jo je preprosto opaziti pri malčku, ki začenja hoditi. In vendar se v procesu odraščanja um napolni z (nepodpirajočimi) mislimi, (omejujočimi) prepričanji ter (nezaželenimi) miselnimi filmi …

Isakovićeva je na tem mestu predstavila učinkovit postopek upravljanja z nepodpirajočimi mislimi, ki človeka spreletijo. Predlaga, da tako misel najprej sprejmemo, začnemo dvomiti v njeno resničnost in se nato vprašamo, ali nas ta misel podpira.

Pri procesu ustvarjanja mentalne stabilnosti in odločnosti je Isakovićeva poudarila prakso čuječnosti in meditacije. Ti pomagata razločiti med mislimi, emocijami, telesom in »jazom«. Dejstvo je, da ob strogih treningih, ki so jo pripeljali do olimpijske kolajne, ni samo trenirala svojega telesa, temveč tudi um in čustveno stabilnost.

Zanimivo in uporabno praktično predavanje, v sklopu katerega smo udeleženci izvedeli skrivnosti uma, čustev in navad uspešnih ljudi. Isakovićeva je v uri in pol utemeljila ter razložila, kako jih lahko že sedaj, v času sprememb, vnesemo v življenje. Sama poleg meditacije in vizualizacije prisega na namerno prakticiranje hvaležnosti.

Če si želiš v svoje življenje vnesti mentalno stabilnost, odpornost na spremembe, odločnost in zmagovalno miselno naravnanost, je Sara Isaković človek, ki ti lahko pri tem pomaga. Na njeni spletni strani najdeš različne meditacije, ki ti bodo zagotovo v pomoč pri piljenju tvoje zmagovalne naravnanosti.

Danica Tajčman, Efnews


Publish your comment: