EF » EFnet » Novice » Prof. dr. Miha Škerlavaj prejemnik Zoisovega priznanja

Prof. dr. Miha Škerlavaj prejemnik Zoisovega priznanja

02.12.2020

Ljubljana, 1. december 2020. V letu pandemije covida-19 tudi tradicionalne podelitve Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanja ambasador znanosti ni bilo. Namesto slavnostne prireditve so nagrajence predstavili v dokumentarnem filmu Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020, ki je bil predvajan na nacionalni televiziji.

V dokumentarnem filmu je nagrajence nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Te nagrade so, kot je dejal, najpomembnejša priznanja, ki jih država Slovenija podeljuje svojim znanstvenikom. “Vsi ali skoraj vsi slovenski znanstveniki, ki nekaj pomenijo, so v tej elitni druščini, v katero danes vstopate tudi vi, današnji nagrajenci in prejemniki priznanj. S tem se vam država Republika Slovenija zahvaljuje za vaše zavzeto in uspešno delo.”

Zoisova nagrada in Zoisovo priznanje sta najvišja državna nagrada in najvišje priznanje za dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti, podeljujejo ju vsako leto od leta 1998, in sicer ob obletnici rojstva podjetnika, mecena in raziskovalca Žige Zoisa.

Zoisovo nagrado podelijo za življenjsko delo raziskovalca oziroma raziskovalke, ki se je s svojim delom izjemno uveljavil na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti, oziroma za vrhunske dosežke na tem področju. Zoisovo priznanje pa podelijo za pomembne dosežke.

Nagrade in priznanja podeljuje odbor za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti, ki ga vlada imenuje izmed uveljavljenih raziskovalcev. Kandidate za člane odbora predlagajo Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU), univerze in visokošolski zavodi, raziskovalni zavodi, gospodarske organizacije in posamezni raziskovalci.

Zoisovo priznanje za prispevek svetovni znanosti na področju razumevanja ravnanja z znanjem in inovativnostjo je prejel prof. dr. Miha Škerlavaj

Profesor Miha Škerlavaj je redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, v letih od 2013 do 2018 pa je predaval na BI Norwegian Business School v Oslu. Na področju ravnanja z znanjem je s sodelavci pomagal vzpostaviti novo raziskovalno področje skrivanja znanja. Pomembna so tudi njegova dognanja na področju proučevanja inovacijskih procesov, pri čemer je raziskal ravnanje medijske korporacije Marvel. Slednja je dosegla visoko stopnjo uspešnosti svojih filmov z ustvarjanjem ravnovesja med novimi pristopi in zadostnim zadržanjem kontinuitete s prejšnjimi. Pokazal je, da je treba za stalno in uspešno inoviranje najti pravo ravnotežje med stabilnostjo in spremembami, kar je pomembno tudi za razumevanje procesov kontinuiranega inoviranja na drugih področjih.

Ob tem je prof. dr. Miha Škerlavaj povedal: “Počaščen sem in hvaležen. Zoisovo priznanje vidim kot prepoznanje dosežkov dela generacij raziskovalcev na področju organizacijskega vedenja, na ramenih katerih stojim. Izražam tudi in predvsem globoko spoštovanje vsem svojim soavtorjem in se veselim novih dogodivščin. Raziskovanje je timski šport, tekma pa nikoli končana. Dober začetek in še na mnoge skupne zmage!”

Dokumentarni film Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020 si lahko ogledate na povezavi https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174736192?s=tv

Seznam letošnjih nagrajencev:

Zoisova nagrada za življenjsko delo:

Prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik

Prof. dr. Tamara Lah Turnšek

 

Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije:

Prof. dr. Boštjan Kobe

Zoisova nagrada za vrhunske dosežke na področju raziskav elektrokaloričnih keramičnih materialov:

Prof. dr. Barbara Malič

Zoisova nagrada za vrhunske znanstvene dosežke na področju biokemije in molekularne biologije:

Prof. dr. Gregor Anderluh

Zoisova nagrada za vrhunske dosežke pri raziskavah kozmičnih delcev ekstremnih energij:

Prof. dr. Andrej Filipčič, prof. dr. Samo Stanič in prof. dr. Marko Zavrtanik

Zoisova nagrada za vrhunske dosežke pri raziskovanju slovenske jezikovne preteklosti in sedanjosti ter inovativne predstavitve znanstvenih dosežkov različnim uporabnikom:

Izr. prof. dr. Kozma Ahačič

Zoisovo priznanje za pomembne dosežke za razvoj dendrokronologije in znanosti o lesu:

Prof. dr. Katarina Čufar

Zoisovo priznanje za pomembne dosežke pri raziskovanju biodiverzitete sesalcev:

Prof. dr. Boris Kryštufek

Zoisovo priznanje za znanstvene dosežke pri razvoju metodologije medicinske statistike:

Izr. prof. dr. Lara Lusa

Zoisovo priznanje za pomembne znanstvenoraziskovalne dosežke na področju fizike mehke snovi:

Prof. dr. Samo Kralj

Zoisovo priznanje za prispevek svetovni znanosti na področju razumevanja ravnanja z znanjem in inovativnostjo:

Prof. dr. Miha Škerlavaj

 

Puhova nagrada za življenjsko delo:

Prof. dr. Janez Trontelj

Puhova nagrada za vrhunske dosežke za razvoj inovativnih elektronskih sistemov:

Dr. Janko Petrovčič

Puhovo priznanje za inovativno tehnologijo povečanja izkoristka primarnega goriva za potrebe visokotemperaturnega ogrevanja:

Prof. dr. Darko Goričanec

 

Vir: RTVSLO


Publish your comment: