EF » EFnet » EFnews » Nabavne in oskrbovalne verige prihodnosti

Nabavne in oskrbovalne verige prihodnosti

24.01.2022

 

V četrtek, 20. januarja 2022, je v seriji dogodkov CPOEF E-TALK Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete v oziru na motnje oskrbe ter na trende lokalizacije in trajnosti organiziral razpravo z naslovom »Kako naj izgledata nabava in oskrbovalna veriga prihodnosti?«. Razpravo je kot poznavalka področja moderirala mag. Nataša Koražija, urednica portala Transport & logistika pri časniku Finance. V pogovoru je gostila asist. dr. Marka Budlerja z Ekonomske fakultete, Marino Lindič, ML direktorico nabave za poslovno enoto Adria in poslovno enoto Italija, predsednico Združenja nabavnikov Slovenije in predsednico Svetovne federacije za nabavo in oskrbne verige (IFPSM), Marka Lekšeta, izvršnega direktorja nabave pri družbi Adria Mobil, in Gregorja Glušiča iz družbe Maersk. V razpravi so predstavili poglede svojih strok na spremembe v vitkosti in odpornosti oskrbovalnih verig.

 

Marina Lindič je ob ideji »reshoringa« izpostavila, da navezava izključno na Azijo predstavlja problem. »Problem so bili dobavni roki in zanesljivost v oskrbi kvalitete, zato smo se že pred časom odločili, da bomo imeli vedno zraven najmanj enega ali dva dobavitelja iz evropske sfere. Tako smo uspeli zamude iz Azije uspešno nadomeščati z dobavitelji v bližini.« V času enormne rasti cen ladijskega kontejnerskega prevoza pa se tak način dobavljanja še bolj splača.

 

Tako v Evropi kot v ZDA in državah ostalega sveta so države, da bi ohranile gospodarsko rast, investirale enormne količine denarja. Na to se je navezal Marko Lekše, ki je kot predstavnik podjetja srečanju dodal vidik iz prakse, pri vprašanju o prihodnosti pa je ostal realist. Povzel je, da je, »dokler bo ta politika investiranja ostajala, malo verjetno, da se bo s cenami kaj bistvenega spremenilo. Dokler je potrošnja velika in dokler potrošnik lahko plača ceno, ki jo zahtevamo na trgu, bo pritisk ostal«. Po njegovem izzive prinašajo inflatorni pritiski tako v Evropi kot v ZDA, saj posledice manjšanja košaric potrošnikov občutijo vsi, tudi proizvajalci.

 

Gregor Glušič je pri vprašanju o cenah v prihodnosti realistično dodal, da velike spremembe v letošnjem letu ne vidi, z ozirom na kitajsko t. i. politiko »ničelnega covida« (»zero-covid policy«) pa je sploh težko napovedovati spremembe. Z gotovostjo je lahko le zatrdil, da bodo v naslednjih 10–15 letih ostale na višji ravni. »Predvsem zaradi tega, ker se mora celotna industrija transporta preusmeriti v zmanjševanje toplogrednih plinov in izpustov CO2 proti ogljični nevtralnosti.«

 

Nanj se je navezal tudi asist. dr. Marko Budler, ki je poudaril pomen osredotočanja na aktualno dogajanje pred napovedovanjem, saj kot pravijo ekonomisti, dokler ne bo prišlo do pravega zasledovanja plač rasti inflacije, tudi strukturnih sprememb ni pričakovati. Dogodek je zaokrožil z zaključno mislijo, da se »včasih osredotočamo na posledico namesto na vzrok. Če bomo pripravljeni sprejeti izdelke z daljšimi življenjskimi cikli, se lahko situacija obrne, a tu trčimo na kontinuirano iskanje kompromisa med nabavo in prodajo«.

 

Celotno razpravo lahko ponovno poslušate na YouTubu: CPOEF E-TALK: Kako naj izgledata nabava in oskrbovalna veriga prihodnosti? – YouTube

 

Peter Levstek, EFnews

 

 


Publish your comment: