EF » EFnet » Novice » Novo v Galeriji EF | Brane Širca »Denar, sveta vladar«

Novo v Galeriji EF | Brane Širca »Denar, sveta vladar«

02.11.2022

Novembra 2022 bo v Galeriji Ekonomske fakultete na ogled razstava slikarja Braneta Širce.

Brane Širca, rojen 1971 v Ljubljani, je leta 2003 diplomiral na Arthouse – Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, pri mag. Darku Slavcu in dr. Tanji Mastnak. Bil je na več študijskih potovanjih, izpopolnjevanjih in rezidencah doma in v tujini. Poleg lastnega ustvarjanja je soustanovitelj in predsednik Kulturno umetniškega društva VIČ, soustanovitelj in vodja umetniške skupine S.K.U.P., ob tem pa vodi tudi grafične in likovne delavnice za otroke in odrasle. Živi in ustvarja v Ljubljani, redno razstavlja po Sloveniji in v tujini in se udeležuje številnih simpozijev in kolonij.

Pri ustvarjanju svojih del uporablja različne pristope in materiale, raziskuje raznolike tehnike od kiparstva, grafike do slikanja. Zanimajo ga različni vidiki človeškega življenja, prepričanj in vrednot. Posebno je občutljiv na sedanje stanje kapitalistične družbe in njegove posledice na človeško življenje (serija “silhuete”). V seriji »denar« raziskuje mitično in čaščeno vlogo denarja, moč kapitalizma, ki ga predstavlja denar, in njegov vpliv na svet. Velikost umetniških del postavlja gledalca v podrejen položaj, v katerem se počuti majhnega in manjvrednega.

O razstavi Denar, sveta vladar je doc. dr. Melita Balas Rant zapisala:

Če vi lahko pogledali v glave ljudi, bi verjetno spoznali, da je denar zelo pogosto v naših mislih – koliko ga imamo, koliko ga želimo imeti, za kaj ga želimo porabiti, kam ga želimo naložiti, s kom ga želimo deliti. Mnogi smo prepričani, da šele ko bomo imeli X enot evrov, bomo lahko resnično srečni. Na Ekonomski fakulteti učimo študente, da ima denar več funkcij: je splošni menjalni posrednik, je splošni ekvivalent, je svetovni denar (evro lahko uporabljamo povsod), je plačilno sredstvo in ima funkcijo hranilca vrednosti.

Učimo pa tudi, da če denarja nimamo, smo nezadovoljni, če pa ga imamo, zato nismo nič kaj bolj srečni. Umetniki so že mnogo pred časom spoznali, da na osebni ravni denar ne more kupiti sreče in zadovoljstva posameznika. Kupiti ne more niti zdravja niti ljubezni. Lahko pa nas pomanjkanje denarja nauči mnogo o nas samih, pomenu prijateljstva in o bistvu življenju. Preberimo si tole pesnitev ameriškega poeta W.H. Davies z naslovom »O, denar!«

Money, O!

W.H. Davies

 

When I had money, money, O!

I knew no joy till I went poor;

For many a false man as a friend

Came knocking all day at my door.

 

Then felt I like a child that holds

A trumpet that he must not blow

Because a man is dead; I dared

Not speak to let this false world know.

 

Much have I thought of life, and seen

How poor men’s hearts are ever light;

And how their wives do hum like bees

About their work from morn till night.

 

So, when I hear these poor ones laugh,

And see the rich ones coldly frown

Poor men, think I, need not go up

So much as rich men should come down.

 

When I had money, money, O!

My many friends proved all untrue;

But now I have no money, O!

My friends are real, though very few.

 

Razstavo si lahko ogledate novembra v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: