EF » EFnet » Novice » Svečana podelitev nazivov redna profesorica in redni profesor

Svečana podelitev nazivov redna profesorica in redni profesor

26.01.2023

V sredo, 25. januarja 2023, je v Zbornični dvorani Rektorata Univerze v Ljubljani potekala svečana razglasitev 61 novih rednih profesoric in rednih profesorjev za leto 2022 z različnih področij znanstveno-raziskovalnega, umetniškega in pedagoškega dela. Nazive je podelil rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

V svojem uvodnem nagovoru je rektor prof. dr. Gregor Majdič spomnil na poslanstvo univerze: »Univerza in njeni zaposleni moramo biti tisti, ki družbo vodimo in jo usmerjamo v njenem razvoju, to pa lahko izvajamo le, če izpolnjujemo svoje poslanstvo – izvajamo odlično pedagoško delo, s katerim skrbimo za izobraženost prihodnjih generacij, ter vrhunsko znanstvenoraziskovalno in umetniško delo, s katerim bogatimo posameznike in celotno družbo.«

Slavnostna govorca sta bila prof. dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in prof. dr. Marta Verginella s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

»Izvolitev v rednega profesorja pomeni prehod v zrelo obdobje, v obdobje večje odgovornosti za vaše področje in za vaše sodelujoče. Težišče se premakne od skrbi za lasten razvoj in kariero k skrbi za širši razvoj področja in za razvoj mlajših kadrov,« je v svojem slavnostnem govoru povedal prof. dr. Marko Topič.

»Kljub dostopnosti izobraževanja in vse večji digitalizaciji informacij in vednosti je razsvetljensko geslo, ki ga je zagovarja Imanuel Kant, Sapere aude!, drzni si vedeti!, imej pogum in smelost, da veš, čedalje bolj ogroženo. Videti je, da verovanja in prepričanja kot nasprotnice in sovražnice vednosti pridobivajo na moči in vplivu,« je v svojem slavnostnem govoru med drugim dejala prof. dr. Marta Verginella.

V imenu novih rednih profesoric in profesorjev sta se zahvalila prof. dr. Narvika Bovcon z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in prof. dr. Miha Ravnik s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

»Povezovanje znanosti, humanistike in umetnosti se zdi nujno, in upam si ugotoviti, da smo naredili že velike korake pri preseganju prepada med dvema kulturama, literarnimi razumniki in eksaktnimi naravoslovci. Znanstvena področja niso trajna, tudi spreminjajo se,« je v svojem zahvalnem govoru povedala prof. dr. Narvika Bovcon.

»Redni profesor naj bo nosilec znanja, prodoren raziskovalec, predan odličen pedagog in sinonim za najvišje standarde etike in morale. Nadalje naj redni profesor vse te kvalitete prenaša krogom družbe okrog sebe, od študentov do gospodarstva, države in nadalje celotne družbe,« je v svojem zahvalnem govoru izpostavil prof. dr. Miha Ravnik.

Nova redna profesorica in redni profesor Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani v letu 2022 sta:

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
Prof. dr. Katarina Katja Mihelič za področje management in organizacija
Prof. dr. Robert Kaše za področje management in organizacija

Seznam vseh pa najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Fotograf: Bor Slana, STA


Image gallery:

Publish your comment: