EF » EFnet » Novice » Postani mednaroden

Postani mednaroden

13.12.2023

V torek, 12. decembra 2023 je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, v organizaciji mednarodne pisarne, potekal dogodek Postani mednaroden. Dogodek je bil izredno uspešen, saj so študenti Hofer dvorano (MD) zapolnili do zadnjega kotička.

Celoten dogodek je bil razdeljen na 3 dele: prvi del je bil namenjen sami izmenjavi in načinu prijave na izmenjavo, drugi del je bil namenjen dvojnim diplomam, tretji del pa pogostitvi in druženju študentov. Hofer dvorana je bila polna do zadnjega kotička.

Dogodek je otvorila vodja mednarodne pisarne Darja Saksida Bogataj, mag. posl. ved, ki je svoj nagovor začela z Konfucijevo misilijo, da je bolje prepotovati 10.000 milj, kot pa prebrati 10.000 knjig. Sama izmenjavo priporoča zaradi pridobitve t. i. »international mindset«. Vsakemu študentu priporoča, da vsaj enkrat stopi izven cone udobja, kar je najbolje doseči z izmenjavo. Povedala nam je tudi, da je postopek precej bolj poenostavljen kot pred leti.

Na Ekonomski fakulteti so študentom ponujene različne možnosti študija v tujini: Erasmus+, Bileteral in CEEPUS izmenjave, dvojna diploma ter zimske ali poletne šole. S takimi priložnostmi lahko študirajo skoraj povsod po svetu. Za izmenjavo morajo izpolnjevati določene pogoje, status študenta in dobro znanje angleščine sta 2 izmed njih.

Študentje so izvedeli vse o postopku prijave, možnosti pridobitve štipendije in o pomembnih datumih. Za možnost izmenjave v študijskem letu 2024/25 morajo oddati prijavo do 25. januarja 2024. Sledijo intervjuji v februarju 2024, v marcu 2024 pa so znani kandidati za izmenjavo. Pri dvojni diplomi so datumi tako rekoč enaki.

Svoj del predstavitve je zaključila s fakultetami, ki zahtevajo določene jezikove certifikate, katere države so priporočljive za določene smeri, kako napisati motivacijsko pismo, povedala pa nam je tudi nekaj podatkov o zimski in poletni šoli.

Na koncu je besedo predala še študentki Nini Jakulin Vavpotič, ki se je udeležila izmenjave v Varšavi na Poljskem. Nina je predstavila vse možnosti, ki so študentom na voljo in celoten postopek oddaje prijave.

Na dogodek so bili vabljeni tudi študenti, ki so se vrnili iz izmenjave ter tuji študenti, ki opravljajo študijsko izmenjavo na EF.  Ti so na neformalnem druženju po uradnem delu predstavili svojo inštitucijo in državo in tako zainteresiranim podali informacijo iz prve roke.  Sledila je manjša pogostitev s hrano in pijačo ter božično glasbo.

Ob tej priložnosti se Pisarna za mednarodno sodelovanje zahvaljuje vsem pedagogom, ki so spodbujajo svoje študente k udeležbi.

Matevž Cigan Bukovec, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: