EF » EFnet » Novice » Novo v Galeriji EF | Tomislav Šilipetar »What is left?«

Novo v Galeriji EF | Tomislav Šilipetar »What is left?«

03.04.2024

V torek, 2. aprila ob 17. uri smo v prostorih Galerije EF otvorili razstavo umetnika Tomislava Šilipetra.

Tomislav Šilipetar je rojen v Zagrebu. Umetnost ga je zanimala, ga navduševala in se je z njo ukvarjal že od mladega. Vpis na Akademijo likovnih umetnosti v Zagrebu je bil logično nadaljevanje te poti, predvsem pa uresničitev njegovih sanj. Na akademiji je študiral slikarstvo in leta 2014 diplomiral v razredu Igorja Rončevića.

V začetku leta 2015 ga je svet Akademije izbral za predstavnika ALU kot enega najboljših podiplomskih učencev z deli na Nizozemskem na razstavi ‘Neu/Now‘. Istega leta je imel svojo drugo samostojno razstavo v Galeriji prireditev (KNAP) kot žirirani, izbrani umetnik. Je član Hrvaškega društva likovnih umetnikov. Gostuje tudi na radiu HRT, kjer o svojih delih govori v kulturnih novicah.

Leta 2013 je prejel Rektorjevo nagrado za nadarjene študente, katerih podporo vlaga v material za nadaljnje delo in ustvarjanje. Njegovo ime je bilo leta 2015 uvrščeno med najopaznejše vizualne umetnike Zagreba.

Avtor se je v svojem ustvarjalnem raziskovanju in oblikovanju ukvarjal z ilustracijo (knjiga Miro Gavrana, ”Vse v moji glavi” 2002), z multimedijsko umetnostjo – najaktivnejše v času študija, z animiranim filmom (prejel je nagrado za animirani film “Prijatelji za vedno” na RAF Zagreb in se uvrstil v izbor za filmski festival Tabor kot najboljši po izboru občinstva).

Tretji letnik akademije zaključi z razstavo petih slik na kanadskem veleposlaništvu na željo kanadskega konzula.

Tomislava Šilipetra odlikuje neizmerna predanost do umetnosti in neusahljiva strast do ustvarjanja. Avtor čuti, da mu umetnost dopušča popolno iskrenost v izražanju in je v ustvarjanju osvobojen potrebe po lažnem ali zavajajočem predstavljanju ljudem in okolici nasploh. Avtor posreduje novico, opazovalec pa postane tisti, ki ocenjuje, sodi. Njegove slike so kot osebni dnevnik, zapisan v barvah in potezah čopiča. Odraz ljubezni, skozi linijo in medij. Slike pogosto dopolnjuje z izjavami, besedami, ki podprejo ali nadgradijo sporočilnost likovnega dela ali odstrejo dodatno tančico vpogleda v avtorjevo intimno razmišljanje in čutenje sveta. Vse kar upodablja, ima izvor v resničnosti, to pa spretno prevaja v fantazijo in simbolizem. Včasih njegova dela spominjajo na strip, vendar gre le za delo slikarja, ki pripoveduje svojo zgodbo.

Razstava bo na voljo za ogled v mesecu aprilu.


Image gallery:

Publish your comment: