EF » EFnet » Novice » Srečanje Ekotima in okrogla miza Ekopodjetništvo

Srečanje Ekotima in okrogla miza Ekopodjetništvo

17.11.2011

V sredo, 16. novembra 2011 je na Ekonomski fakulteti potekalo srečanje Ekotima, neformalne skupine, ki deluje na Ekonomski fakulteti. Na srečanju je prof. dr. Adriana Rejc Buhovac sistematično povzela aktivnosti, ki se dogajajo na fakulteti in so povezane s trajnostnim razvojem, obenem pa predstavila tudi načrt aktivnosti za leto 2012. Podrobnosti (PPT-predstavitev) si lahko ogledate v priponki. Nato je sledila še razprava s člani Ekotima, ki so imeli zanimive predloge, kaj bi še lahko izboljšali ali uvedli na fakulteti. Predlagali so, da bi še bolj vključili študente, ki bi izdelali zaključne naloge na temo trajnostnega razvoja. Ena od idej je bila tudi, da bi ta tema postala posebna kategorija na tradicionalni Študentski poslovni konferenci, ki jo vsako leto organizira fakulteta. Obenem bi bila potrebna tudi promocija tematike med pedagogi, ki bi za izdelavo nalog spodbudili študente. Člani so se dogovorili, da bodo ustrezno informirali javnosti glede ogljičnega odtisa fakultete, ko bo izdelan za pretekla leta. Ena od udeleženk pa je predlagala tudi organiziranje mednarodnega simpozija na temo trajnostnega razvoja v povezavi z Vzhodom.

Po srečanju je sledila še okrogla miza Ekopodjetništvo – kako je lahko trajnostni razvoj v času recesije konkurenčna prednost?, na kateri so sodelovale zanimive podjetniceAlenka Repič, direktorica podjetja Kaaita, Mihela Hladin, direktorica podjetja Greenovate (gostja se nam je pridružila prek Skypa, saj je trenutno v Šanghaju na Kitajskem) in Maja Rijavec, soustanoviteljica kulturno-ekološkega društva Smetumet. Okroglo mizo je povezoval Aleksander Batič, ustanovitelj in vodja projektov zavoda Interso ter podpredsednik Sveta za varstvo okolja RS. Gostje so govorile o tem, kako so trajnostni razvoj pretvorile v rast oz. iz tega naredile dobro poslovno zgodbo, čeprav se sprva ni začelo tako. Bile so enotne, da niso začele z jasno poslovno idejo, ampak sta jih vodila strast do sprememb in entuziazem, čemur se je pridružil tudi moderator. Glede financiranja so se gostje strinjale, da so časi donacij mimo ter povedale, da je njihov cilj zaslužiti denar, ne pa čakati nanj. Mihela Hladin nam je razkrila tudi razmere, s katerimi se spopada, saj podjetje Greenovate deluje na Kitajskem, zato je tam še toliko bolj izpostavljena specifika okolja.

Gostjam in moderatorju se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje, prav tako pa tudi vsem članom Ekotima, da so se udeležili srečanja in dogodka.

Še vedno se lahko pridružite Ekotimu, prijave sprejemamo na e-naslov barbara.leskovec@ef.uni-lj.si.

Lep eko pozdrav!


Image gallery:

Related news

Publish your comment: