EF » EFnet » EFnews » INTERVJU: Ivo Grlica: »Udeležba na 17. poletni šoli Ekonomske fakultete je za vse, ki ste ambiciozni in aktivni, enostavno nujna!«

INTERVJU: Ivo Grlica: »Udeležba na 17. poletni šoli Ekonomske fakultete je za vse, ki ste ambiciozni in aktivni, enostavno nujna!«

17.08.2015

Ekonomska Fakulteta (EF) je letos med 6. in 24. julijem sprejela že 16. generacijo Poletne šole z naslovom »Ljubljana Summer School, Take the Best from East and West«. Poletna šola je stičišče številnih kultur in mednarodnih perspektiv, kar udeleženci vsako leto poudarijo kot edinstveno osebno izkušnjo. Preko trideset slovenskih in tujih predavateljev je predavalo 25 dodiplomskih in podiplomskih predmetov. Ivo Grlica se je Poletne šole udeležil leta 2013. Kot je povedal za EFnews, je prav tu prvič spoznal področje davčnega prava, kjer deluje kot odvetniški kandidat v Odvetniški Družbi Ilić & Partnerji.

EF je julija letos izvedla že 16. poletno šolo zapored, v kateri je približno 500 študentov iz 39 držav opravljalo izpite iz 25 dodiplomskih in podiplomskih predmetov. Zakaj si se prijavil ti?

Že med dodiplomskim študijem na Pravni fakulteti sem se udeleževal različnih poletnih šol v različnih državah, na kar imam izjemno lepe spomine. Pridobil sem mnogo izkušenj, se udeležil predavanj z različnih področij in spoznal tudi številne prijatelje z vsega sveta. Poletje 2013 sem zaradi službenih obveznosti, v nasprotju s predhodnimi, preživljal v Ljubljani, želel pa sem ga vseeno čim bolj aktivno izkoristiti. Prepričali so me izjemno pester program Poletne šole EF, dobra organizacija, široka mednarodna udeležba ter zanimive vsebine.

Poletna šola združuje študente različnih kultur in mednarodnih perspektiv. Kako je potekal študijski dan in katere obštudijske dejavnosti so bile na voljo študentom?

Kot rečeno, sem se šole udeleževal ob službi , zato se nisem udeleževal vseh obštudijskih dejavnosti. Se pa spomnim, da je bila ponudba dodatnih dejavnosti zelo široka (še zlasti za tuje študente, ki so bili prvič v Sloveniji), od športnih aktivnosti do druženja in izletov. Tudi moji (tuji) sošolci so bili izjemno zadovoljni z izkušnjo.

Na Poletni šoli si poslušal predmet »Taxes and Corporate Tax Burden«. Zakaj si izbral področje davkov in kakšna so bila predavanja in težavnost predmeta?

Od nekdaj me je zanimala povezava prava in ekonomije, še posebej pa sem si želel spoznati področje mednarodnega obdavčenja. Izbrani predmet pod vodstvom prof. Tomasa Balca je presegel vsa moja pričakovanja! Predavanja so bila interaktivna, dinamična in izjemno kvalitetna. Pridobljeno znanje mi je izjemno koristilo tudi pri nadaljnjem delu in zaposlitvi.

Kako je sodelovanje na Poletni šoli prispevalo k ustvarjanju tvoje karierne poti?

Rečem lahko, da je udeležba na Poletni šoli eden izmed dogodkov, ki so zelo pomembno (so)kreirali mojo karierno pot. Na Poletni šoli sem prvič spoznal področje davčnega prava in se nad njim tako navdušil, da sem se odločil, da se želim z njim ukvarjati tudi v prihodnje. Na področju davčnega prava se od takrat naprej redno izobražujem (nazadnje letos poleti v programu Univerze v Leidnu). Objavil sem več strokovnih člankov, z mednarodnim davčnim pravom pa se ukvarjam tudi pri svojem delu kot odvetniški kandidat v Odvetniški Družbi Ilić & Partnerji.

Zakaj bi se morali študenti EF, po tvojem mnenju, udeležiti 17. Poletne šole, v prihodnjem  študijskem letu?

Udeležba na 17. Poletni šoli je za vse, ki ste ambiciozni in aktivni, enostavno nujna! J Izgovorov ni. Vsi vemo, da diploma fakultete sama po sebi še ni zagotovilo za dobro kariero. Že med študijem je treba biti čim bolj aktiven, se udeleževati dodatnih seminarjev, si pridobivati mednarodne izkušnje. Poletna šola EF je eden redkih programov, ki  takšno mednarodno izkušnjo s tujimi predavatelji zagotovi kar sredi Ljubljane. Obenem pa seveda ne gre zanemariti bogatega spremljevalnega obštudijskega programa…

Jana Drolc, EFnews

efnewskvadrat


Related news

Publish your comment: