EF » EFnet » Napovedujemo » Nova razstava v Mali galeriji EF umetnice Anamarije Erčulj OD PONEDELJKA DO NEDELJE

Nova razstava v Mali galeriji EF umetnice Anamarije Erčulj OD PONEDELJKA DO NEDELJE

28.06.2017

V Mali galeriji se s svojimi deli predstavlja umetnica Anamarija Erčulj.

Anamarija Erčulj se je rodila v Ljubljani 13. decembra 1982. Po končani osnovni šoli je šolan­je nadaljevala na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer industrijsko oblikovanje. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 2005 diplomirala iz smeri likovna pedagogika. Leta 2016 je postala magistra znanosti na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Od leta 2005 poučuje likovno umetnost in zgodovino umetnosti na Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik.

V času dodiplomskega študija se je ukvarjala predvsem s kiparstvom in s tega področja je tudi diplomirala. V času podiplomskega študija se je posvetila risanju in slikanju. V zadnjem letu pa jo je pritegnilo grafično področje, predvsem tehnike visokega tiska. Najbližja sta ji lesorez in linorez. V nasprotju z velikimi formati, ki jih uporablja pri slikanju in risanju, se na področju grafike raje posveča intimnejšim formatom.

»Vsak dan doživimo veliko. Enkrat lepe stvari, neponovljive trenutke s svoji­mi najbližjimi, praznovanja, prijetna presenečenja, rojstva, druženja … Drugi del dneva zapolnijo naše obveznosti, služba, šola, popoldanske aktivnosti … V našem spominu vse zaznave in doživljanja ostanejo kot slike posameznih dni, tednov, mesecev. Nekatere obveznosti se ponavljajo, a vendar jih doživljamo drugače. Naš spomin jih drugače obarva.

Zato je grafika verjetno najbolj primerna tehnika, saj lahko z isto matrico a dru­go barvo, prikažemo drugačno doživljanje istega dogodka. Če se na primer ut­rujen odpraviš na uro plavanja, je ta drugačna od tiste na katero si odšel spočit.

Tudi izbor likovne površine je premišljen. Mehkoba filca kot grafične podlage posameznim dogodkom podaja poseben pečat. Oddaljen dogodek se mehko prebija skozi plasti našega spomina in nam na koncu pokaže svojo podobo. Tako se pokaže tudi odtis na vrhu filca, ki ohranja mehkobo večplastne podlage.

Če delaš v šoli in imaš šoloobvezne otroke, se tvoje leto začne septembra in takrat narediš urnik oz. plan, ki mu nato slediš vsak teden. Ob ponedeljkih si zadaš ene obveznosti, ob torkih druge itd. Teden postane enak drugemu – na papirju. Ko pa se konec leta ozreš nazaj in pomisliš, kakšno je bilo, ven pokukajo raznobarvne podobe preteklosti. Nekateri dogodki se popolnoma izgubijo, dru­gi ostanejo v našem spominu jasni, kot bi jih včeraj doživeli.

Grafična razstava predstavlja tedenski slikovni urnik preteklega leta. Od poned­eljka do nedelje.«

Razstava bo v Mali galeriji EF na ogled julija in avgusta 2017.


Publish your comment:


Twitter: efljubljana