EF » EFnet » Napovedujemo » Predavanje “Začetek velike znanosti” prof. dr. Sandro G. Biedron z Oddelka za elektrotehniško in računalniško inženirstvo na Inženirskem kolidžu Univerze New Mexico.

Predavanje “Začetek velike znanosti” prof. dr. Sandro G. Biedron z Oddelka za elektrotehniško in računalniško inženirstvo na Inženirskem kolidžu Univerze New Mexico.

30.11.2017

Januarja 2018, bomo na Univerzi v Ljubljani gostili ugledno znanstvenico prof. dr. Sandro G. Biedron z Oddelka za elektrotehniško in računalniško inženirstvo na Inženirskem kolidžu Univerze New Mexico. S predavanjem Začetek velike znanosti bo osvetlila začetke velikih raziskovalnih infrastruktur, ki sta jih porodila znanstveno sodelovanje in stanje sveta pred več kot 75 leti, ter pokazala, do kod nas je to privedlo danes. Predavanje je odprto za javnost in bo potekalo v angleškem jeziku. 

Letošnjega decembra obeležujemo 75. obletnico prve samovzdrževane jedrske reakcije, ki jo je ustvaril človek. Potekala je v prototipnem reaktorju, imenovanem Chicago Pile 1 (Kopica 1), ki ga je omogočilo sodelovanje znanstvenikov raznovrstnih disciplin, in ki je pripeljal do vzpostavitve sistema nacionalnih laboratorijev širom sveta. Te ustanove imajo pomembne raziskovalne infrastrukture za kolaborativno in prosto dostopno rabo, kar podpira inovativnost. Zanimivo je, da je prvi tak skupinski znanstvenotehnološki podvig vodil priseljenec iz Italije, Enrico Fermi.

Zgodbe o odkritjih v znanosti in inženirstvu imajo mnogo razsežnosti, vključno z zgodovinskimi, družbenimi in političnimi. O vsem tem bo na predavanju spregovorila prof. dr. Sandra G. Biedron, ki je tudi gostujoča profesorica na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

PREDAVANJE JE PRESTAVLJENO NA JANUAR 2018

Predavanje: Začetek velike znanosti
Zbornična dvorana Univerze v Ljubljani (Kongresni trg 12)
O datumu in uri boste obveščeni naknadno.

Vabljeni!


Publish your comment:


Twitter: efljubljana