EF » EFnet » Napovedujemo » Nova razstava v Mali galeriji EF študentke ALUO Sare Rman »GAG YOURSELF«

Nova razstava v Mali galeriji EF študentke ALUO Sare Rman »GAG YOURSELF«

10.05.2018

V Mali galeriji se s svojimi deli predstavlja študentka ALUO Sara Rman.

Sara Rman je umetniško pot začela na smeri za modno oblikovanje na Srednji šoli za oblikovanje, po diplomi iz fotografije pod mentorstvom prof. Petra Kuštrina na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pa študij nadaljuje na magistrskem programu.

Pri svojem ustvarjanju se avtorica – ob poplavi idiličnih, ‘perfektnih’ podob – nenehno sprašuje , kaj lahko še doda in na kakšen specifičen in samosvoj način lahko nastavi ogledalo družbi. Tako se skozi fotografijo osredotoča na subjekt z namenom ustvariti vizualno stimulativne podobe in jih z zanimivo povezavo fragmentov popeljati v življenje. Prav s sožitjem elementov tke vsebinsko mrežo in z njo negira družbeno kontroverznost.

V razstavljeni seriji se osredotoča na ženske. Zanimivo je, da so bile portretiranke, ki vnaprej niso poznale vizije končnega rezultata, popolnoma prepuščene avtoričini interpretaciji in viziji. Končne groteskne podobe so tako njena lastna percepcija svobodnega duha časa. V fotografijah je zaznati strast do mode in oblačil, ki jih je za potrebe fotografij kreirala sama, z njimi poudarila podobe in pričarala želeno vzdušje. Tudi večina uporabljenih scenografskih pripomočkov je njeno lastno delo.

Njeno ustvarjanje najbolje opišejo besede Rolanda Barthesa ki pravi, »da sem pred objektivom hkrati tisti, za katerega se imam, tisti, za katerega bi hotel, da me imajo, tisti, za katerega me ima fotograf in tisti, ki ga uporablja, da razkazuje svojo umetnost.«

Njena dela so bila predstavljena na mednarodnih razstavah kot so Haunted House of Horror (London, Anglija), Retro (Fotofest Košice, Slovaška), After all (Krakow, Poljska). Leta 2017 se je v Košicah na Slovaškem samostojno predstavila z razstavo Swallow your Pride, letos pa je na ALUO za diplomsko delo Svobodni duh časa prejela nagrado za izjemne študijske dosežke v študijskem letu 2016/2017.

Razstava bo v Mali galeriji na ogled maja in junija 2018.


Image gallery:

Publish your comment: