EF » EFnet » Novice » Ljubljanska doktorska poletna šola: mednarodna platforma, ki povezuje najboljše raziskovalce

Ljubljanska doktorska poletna šola: mednarodna platforma, ki povezuje najboljše raziskovalce

26.07.2018

Ljubljana Doctoral Summer School (LDSS – poletna šola za doktorske študente) na EF je izobraževalna platforma za doktorske študente, kjer lahko ti izpopolnijo svoje znanje in sposobnosti skozi posebne vsebine, intenzivno delo in povezave z drugimi študenti, akademiki in strokovnjaki z različnih področij. V juliju 2018 EF gosti tovrstni program že petič zapored, tokrat z 82 udeleženci iz vsega sveta, ki sodelujejo v osmih intenzivnih predmetih. Prof. dr. Arun Rai (Georgia State University, Robinson College of Business, ZDA) in prof. dr. Jagdip Singh (Case Western Reserve University, Weatherhead School of Management, ZDA) sta z nami delila izkušnjo poučevanja na poletni šoli, prof. dr. Vesna Žabkar (Ekonomska fakulteta) pa je sodelovala kot vodja programa, hkrati pa je letos nekatere vsebine obiskala tudi kot udeleženka.

Ljubljanska poletna šola za doktorski program povezuje doktorske študente, postdoktorske študente, akademike in strokovnjake. Kaj je bila vaša osebna motivacija za vpis na program?

Prof. Rai: Poznam akademsko osebje fakultete in ga visoko cenim. Prav tako zelo rad poučujem vsebino, ki je del mojega predmeta, in menim, da je v veliko pomoč študentom pri njihovih raziskavah – ne le kratkoročno, ampak dolgoročno. Sem torej zelo motiviran, da lahko ”vplivam” na raziskovalno delo študentov povsod po svetu, in ta program mi to omogoča. In končno, obožujem Slovenijo! Je res lepa dežela in je vedno eden od mojih najljubših krajev za potovanje. Ljudje so čudoviti, pokrajina je osupljiva in gostoljubnost je res neverjetna.

Prof. Singh: Moje delo večinoma zajema poučevanje doktorskih študentov in tako venomer iščem priložnosti za obisk drugih držav. Raziskovalni svet postaja globalen in zato želimo združiti različne študente iz različnih delov sveta, da se povežejo v globalno skupnost. Moja motivacija je bila torej v tem duhu, da kot izkušen akademik pripomorem k oblikovanju te močne mednarodne skupnosti raziskovalcev in da lahko ti učinkoviteje uporabijo vire, ki jih v takšni skupnosti pridobijo.

Prof. Žabkar: Prepričana sem o nujnosti vseživljenjskega učenja in verjamem, da so poletni meseci dober čas za širjenje obzorij in poglabljanje znanja na specifičnih področjih. V vlogi akademskega koordinatorja poletne doktorske šole sem bila vključena kot snovalka programa, torej sem komunicirala s profesorji, preden smo dokončno oblikovali letošnji program. Naš cilj je bil oblikovati program, ki usposablja doktorske študente in raziskovalce, da izpopolnijo svoja znanja in hkrati gradijo mrežo poznanstev z drugimi študenti in raziskovalci. Želeli smo vključiti predmete, ki bi bili zanimivi za študente in raziskovalce z različnih področij, tako znotraj poslovnih in ekonomskih ved kot tudi v drugih družbenih vedah. Vsako leto dodajamo nove teme in področja, tako da je poletna šola primerna in zanimiva tudi za večkratni obisk.

Kako bi opisali svojo izkušnjo kot celoto, predvsem pa predmete, akademsko in organizacijsko osebje ter študente? Kakšen je vaš pogled na dinamiko v predavalnicah kot tudi na drugih organiziranih družabnih dogodkih in programih?

Prof. Rai: Menim, da je naravnost izjemno! Administracija je opravila res navdušujoče delo v organizaciji te poletne šole in privabila odlične študente iz mnogih držav. Samo v moji skupini so udeleženci iz 10 ali 12 držav. Študentje so zelo motivirani in odlično pripravljeni. Celotna logistika programa je zelo tekoča. Sodeloval sem v programih po vsem svetu in res lahko povem, da je kvaliteta študentov, njihova motivacija in celotna logistika odlična, tako da vse pohvale administraciji za odlično opravljeno delo.

Prof. Singh: To je moj prvi obisk te poletne šole in nisem vedel, kaj naj pričakujem. Zdaj ko sem tu, pa so me še posebej navdušile tri stvari. Prvič, raznolikost študentov, ki prihajajo iz različnih krajev in držav; čudovito je, kako delajo skupaj. Pri mojem predmetu delajo po skupinah in res je lepo videti, kako se sodelovanje lahko vzpostavi v tako kratkem času. Druga stvar je intenzivnost programa. Nivo intenzivnega dela je res visok skozi celoten teden, kar je mogoče na prvi pogled velik izziv, dejansko pa skupinam spodbuja k osredotočenosti, da naredijo veliko stvari v zelo kratkem času. Vedno me navduši, ko vidim, kako lahko takšne zunanje omejitve tako močno prispevajo k sodelovalnemu duhu. Sprva sem torej mislil, da bo teh pet dni prenapornih, in sem se spraševal, kako bo to delovalo, ampak študentje so res odzivni, aktivni in osredotočeni, da zmorejo opraviti načrtovano delo. Tretja stvar je celotna organizacija, ki mi zelo odgovarja in je res učinkovita.

Prof. Žabkar: Na kratko – zgoščeni predmeti, zelo interaktivni in z ogromno priložnosti za izmenjavo idej. Družabni dogodki popoldan pa omogočajo mreženje in preživljanje kvalitetnega časa z drugimi udeleženci poletne šole.

Kako vidite razvoj raziskovalne mreže skozi poletno šolo in kaj je po vašem mnenju največja dodana vrednost tega programa?

Prof. Rai: Menim, da ta tak tip programa študentom prinaša velike priložnosti, ne samo za učenje, ampak tudi spoznavanje drug drugega na osebni ravni in na ravni raziskovalnih interesov. Tako vzpostavljajo potencialno sodelovanje, kar vidim pri številnih študentih, ki se pogovarjajo in si izmenjujejo kontakte. Ravno pomagam in sodelujem z akademiki, ki sem jih spoznal, in na tej stopnji v svoji karieri spoznavam, da me osrečuje, kadar lahko konkretno pomagam mlajšim akademikom, ki so polni energije in navdušenja.

Prof. Singh: Pri mojem predmetu je veliko študentov, ki v preteklosti še niso sodelovali, nekaj pa je tudi takih, ki prihajajo z istih univerz in samo nadgrajujejo obstoječo raziskovalno mrežo. Za vse pa velja, da je odvisno od njih, kako močna povezava se bo oblikovala in obdržala.

Prof. Žabkar: Zagotovo je sodelovanje prineslo poglobljeno razumevanje raziskovalnega pristopa in nam dalo izkušnje iz prve roke pri uporabi analitičnih orodij, ki jih bom uporabljala tudi v prihodnosti pri poučevanju in mentoriranju.

Kaj bi opredelili kot največji osebni izkupiček, kaj so vaši predlogi za izboljšave in komu bi priporočili ta izobraževalni program?

Prof. Rai: Rekel bi, da nadaljujte s svojim odličnim delom! Mislim, da sem sedaj četrtič tukaj, torej sem že veteran in vidi se, da ste že vtisnili močan pečat na skupnosti, ne samo Univerze v Ljubljani, ampak tudi veliko širše. Po mojem mnenju to krepi raziskovalni sloves ljubljanske univerze in je res dobra stvar, h kateri bi moral stremeti izobraževalno-raziskovalni svet.

Prof. Singh: Zagotovo se mora program nadaljevati, saj potrebujemo več tovrstnega združevanja različnih ljudi in različnih držav, zlasti na našem področju, da ga ohranjamo dinamičnega in aktivnega. Obenem je to še eden od primerov, kako smo lahko učinkovitejši v tem, kar počnemo. Današnji raziskovalni svet je precej drugačen, saj zahteva različne tipe ljudi, ki morajo sodelovati v razvoju ideje za izboljšanje družbenega in ekonomskega življenja. V Ljubljani pa sem užival tudi iz osebnih razlogov. Dobil sem kolo in obiskal park Tivoli – bil sem res zadovoljen z velikostjo parka in njegovo priljubljenostjo pri lokalnih prebivalcih. Zagotovo se bom še vrnil, z mislijo, da je to mesto dobro za ohranjanje zdravja in moči ter uživanja v naravi.

Prof. Žabkar: Vrednost ustvarjajo intenzivnost, interakcije s predavatelji in možnosti mreženja. Poletni čas je primeren za udeležbo na takih programih, kar morda v drugih mesecih leta ni možno. Še o interakcijah – veliko sodelujemo z udeleženci in sproti rešujemo vse izzive, ki jih lahko. Prav tako dobivamo veliko pozitivnih odzivov udeležencev. Zelo sem zadovoljna z delovanjem Ljubljanske doktorske poletne šole in bi jo priporočila vsem mladim raziskovalcem s področja poslovnih in ekonomskih ved, da poglobijo svoje delo na področju raziskovalnih metod in pristopov ter se s tem bolje pripravijo na visoko stopnjo tekmovalnosti v raziskovalnem svetu.

Iva Drvarič, Efnews

efnewskvadrat1


Related news

Publish your comment: