EF » EFnet » Napovedujemo » Nova razstava v Mali galeriji EF umetnice Nataše Matijaševič: »Univerzum čipke«

Nova razstava v Mali galeriji EF umetnice Nataše Matijaševič: »Univerzum čipke«

04.02.2019

V Mali galeriji se s svojimi deli predstavlja umetnica Nataša Matijaševič.

Umetnica navdih za svoja dela dobiva v naravi – ideje črpa, kadar je povezana s svojim izvorom. Rada ima življenje, hvaležna je za vsak trenutek … Zaveda se, da v življenju ni nič samoumevno. Ustvarja intuitivno. Tehnika, ki jo uporablja, je akril-platno. Njen razpoznavni znak je idrijska čipka. Ponosna je na svoj domači kraj in svoje korenine. Od tu tudi ideja, da združi svojo strast in ljubezen do barv s kulturno dediščino – idrijsko čipko, jo tako oživi še na drugi ravni in njeno prepoznavnost razširi še izven meja Slovenije.

Svojo prvo samostojno razstavo je imela leta 2010 v Jesharni v Škofji Loki. Sodelovala je tudi na Ex Tempore v Idriji, 2017 se je s svojimi deli pridružila umetnikom na prvem Art Expu v Ljubljani. Samostojna razstava z naslovom »Univerzum čipke« je bila prvič predstavljena 2017 v BTC –ju. Imela je več skupinskih razstav v Kavarni Maximarket, v Slovensko-Kazahstanskem poslovnem klubu…Povabljena je bila tudi na razstave v Hong Kong, London, Pariz, Prago in Bangalore.

Ustvarja intuitivno, z zavedanjem, da vsak predmet v sebi nosi energijo- tudi umetniško delo. Njen prepoznavni znak je idrijska čipka, ki jo z akrilom in drugimi materiali umesti na platno in se tako prepusti sporočilu. Klekljanje jo spremljaja vse od otroštva dalje, ko je pri delu opazovala svojo babico. Ker je ponosna na svoj domači kraj in njene korenine, je zaživela ideja, da združi svojo strast in ljubezen do barv z kulturno dediščino- idrijsko čipko. Umetnosti tako dodaja nov pridih, čipko pa predstavlja na sodobnejši način. Njeno prepoznavnost širi izven meja Slovenije.

Nataša ljubiteljsko slika od leta 2010, 2013 pa je izdelala prvo sliko z idrijsko čipko. Njena umetniška dela so največkrat barvno zelo intenzivna in spretno kombinirana, prisotna je dinamičnost in živost slike, njena odprtost in s tem seganje v prostor, kjer se slika nahaja. S tem je vzpostavljena komunikacija z opazovalcem. S svojim delom želi doseči dinamiko, ki ni omejena le na fizični svet.

Navdih za svoja dela dobiva v naravi, ideje črpa, kadar je povezana s svojim izvorom. Hvaležna je za vsak trenutek, saj se zaveda, da v življenju ni nič samoumevno, vse pa ima nek višji namen. Njena dela zrcalijo njeno osebnost- pozitivnost, optimizem, mističnost, barvitost, intenzivnost, dinamičnost, raznolikost, pripadnost, drznost, dobronamernost.

Razstava je v Mali galeriji na ogled februarja 2019.


Publish your comment: