EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji Ekonomske Fakultete – Arven Šakti Kralj Szomi: “Izseki iz Čudežne dežele”

Novo v Galeriji Ekonomske Fakultete – Arven Šakti Kralj Szomi: “Izseki iz Čudežne dežele”

26.06.2019

V mesecu juliju in avgustu 2019 se v Galeriji Ekonomske fakultete z razstavo imenovano “Izseki iz Čudežne dežele” predstavlja magistrica umetnosti ALUO Arven Šakti Kralj Szomi.

»Malo pogledov se zares zatakne ob razstavo Arven Šakti Kralj Szomi, fotografije, ki visijo v ljubljanski Galeriji Ekonomske fakultete, zgolj vse bolj namnoženi fotografi iz okolice, ki so posledica vse širše izvedbe te panoge, ki je v vzponu, se ustavijo ob posamezni fotografiji. To ni nobeno čudo, saj njena dela v celoti razumejo in občudujejo le umetniške duše. Površni opazovalec namreč gre mimo s prepričanjem, da je ta dela že nekje videl, v starem, porumenelem družinskem albumu, v na kartonih ujetih drobcih življenja ali na s skeniranjem prenovljenih fotografskih razstavah.

Namen seveda – kot tudi do sedaj – izvira iz novodobne pretenzije realizma, stari predmeti, teme in slike pokrajin, minimalistični tabloji, perspektive novih oprezanj, videnja, ki rezultirajo. S tem smo dovzetnost za minimalizem v iskanju uporabnosti enostavnih tem tudi izčrpali. Neumestno se je o tem oglašati, da pri post-obdelavi posnetkov skoraj ni prisotnih barvnih korekcij, filtrov, liki na njenih fotografijah pa so pogosto postavljeni v kontra-planu, v tako imenovani »sekundarni« poziciji. Retro vzdušje znotraj okvirjev prisotne razstave » Izseki iz Čudežne dežele« povzroča tudi njena slikovna večpomenskost. Prisotnost nevsakdanjih dvojnosti na delih nas zapelje v omahovanje.

Šakti svoje zgodnejše miniature premešča v druga virtualne medije, jih ne samo enkrat odreši okvirja, prelevi v ubežnike, ki jih mora ubraniti pred resnicami podob iz Big Brotherja, intimnimi sferami, skritimi za zatemnjenimi očali, ki stremijo k razkritju »bolanega«, ubraniti pred morilskim medijem novodobnih maničnih paparazzijev, ki zaslepijo oči s kamerami.

Predmet posebne študije bi lahko bil tematsko kartografiranje prisotnih fotografij, ki se premika po širokem spektru od družinskega življenja, do pričakovanja praznika, fotografskih popotovanj, postankov na pomembnih postajah, do poosebljanja mirovanja, nadaljnjega prebliska asociacij, tem ujetih v trenutek, prežarčenja na ogledalu duše, slikovni izrezi vzroka dogodkov ter srž omejevanja njihovih vplivov.

Če se s temi očmi spogledujemo z razstavo, potem nas estetična doživetja zapeljejo v najbolj plemenite človeške vrednote in svojstva, kot so družinska harmonija, odnos otrok-mati, ljubezen in zvestoba. Slednja občutenja so preživeta, nekakšno muzejsko podoživljanje starodavnih vrednot, bi rekli glasniki združbe neoliberalistov. Ne verjemimo jim, niso vredni našega zaupanja!

Za tolažbo duha je tukaj svet kristalno čistega občutenja, ki je navkljub napačnemu tolmačenju in navkljub omejeni prepustnosti sija, poln sporočilnosti. To je z optimizmom podžgan slikovni svet Arven Šakti Kralj Szomi, njena umetnost.«

V madžarščini napisal: dr. Lajos Bence, kritik in pesnik

Iz madžarščine prevedel: Béla Szomi Kralj

 Zaprtje  razstave bo v torek, 27. avgusta 2019 ob 17. uri v prostorih Galerije.


Image gallery:

Publish your comment: