EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Metka Pepelnak: SOLVE ET COAGULA

Novo v Galeriji EF | Metka Pepelnak: SOLVE ET COAGULA

04.11.2019

V mesecu novembru 2019 se v Galeriji Ekonomske fakultete z razstavo imenovano SOLVE ET COAGULA  predstavlja slikarka Metka Pepelnak.

Kot številni sodobni likovni umetniki tudi slikarka Metka Pepelnak razvija, raziskuje in ubira številne  nove poti in se pri tem pogosto ustavlja na področju konceptualne likovno vizualne umetnosti. Pri svojem ustvarjanju se je s pravo raziskovalno slo, kot umetnica in oblikovalka, podala na področje tehnologije reciklaže, predelave, izdelave in umetniškega oblikovanja papirja. Je edina v Sloveniji, ki se ustvarjalno ukvarja s tem in ki ji to delo ni le kratkotrajni ekskurz, temveč se že leta kontinuirano spopada s fenomenom »papir«. Pri tem njenem delu ji je močno prisluhnila tujina, kjer redno posega po priznanjih, medaljah in nagradah. Pri delu pomeni avtorici papir samostojni predmet ustvarjanja, pri oblikovanju le-tega, pa nastajajo konceptualno zasnovani projekti in artefakti. Ti so večnamensko povezani v likovno površino kot matrice za grafične liste, kot slike v okvirjih ali kot specifični kiparski artefakti, ki živijo samostojno življenje in so neke vrste vmesni člen na ustvarjalni poti med kipom in sliko.

Papir, ki ga avtorica sama reciklažno izdeluje, že sam po sebi pogosto v svoji notranjosti nosi bogato zgodbo neke preteklosti in številna sporočila. Kot sredstvo in nosilec umetniškega procesa je obenem papir likovno orodje in glavna ikonografska nota celotnega opusa Metke Pepelnak. Je identiteta njenega individualnega likovnega jezika. Avtoričino delo bi razdelili na tri področja: oblikovanje uporabnih predmetov, področje grafične umetnosti in področje slikarstva in kiparstva. Filozofsko izhodišče njenega ustvarjalnega procesa je dejstvo, da je vse podvrženo večnemu kroženju, zakonu minevanja in vračanja v krogotok naravnih procesov in v večni »circulus vitiosus«. Prehajanje oblik in energij iz ene v drugo, lahko zaznamo tako v naravi kot v notranjosti vsakega posameznika.

Že sedemnajsto leto je osnova ustvarjanja Metke Pepelnak alkimistično latinsko načelo Solve et Coagula – Razbij in sestavi, ki je tudi  rdeča nit njenega slikarsko – grafičnega opusa. Gravitacija in povezovanje z neločljivimi in nevidnimi silami ter vezmi, je princip celotnega univerzuma, je v bistvu del vsesplošne dvojnosti na naši poti do svobode.

Avtorica pri delu na likovni površini združuje digitalno fotografijo, ki jo posname sama, ujeto atmosfero in utrip nakopičenih občutkov. Proces izdelave artefaktov  spominja na vzhodnjaško kulturo ročnega odtiskovanja z lesene podlage in ročne izdelave papirja.

Avtorica uporablja barve minimalistično, ker dela predvsem s temno rjavo ali skoraj črno na belem papirju. Pri likovni formi in vsebinah pa Metka Pepelnak v glavnem vstopa ter se spogleduje s principi in oblikami zen budistične filozofije, kjer imajo vsa čuteča bitja univerzalno naravo prirojene modrosti, kjer lahko čutimo tudi česar ne moremo vidno zaznati, pri čemer je vsak posameznik le del neločljive celote.

Olga Butinar Čeh, prof. umetnostne zgodovine

Ljubljana, 2019

Odprtje razstave je bilo v torek, 12. novembra 2019 ob 17. uri v prostorih Galerije Ekonomske fakultete.


Image gallery:

Publish your comment: