EF » EFnet » Napovedujemo » Okrogla miza Ekobralne značke EF

Okrogla miza Ekobralne značke EF

22.01.2020

Vabljeni v Centralno Ekonomsko knjižnico 7. februarja 2020 ob 13. uri na razmišljanje prof. dr. Janeza Malačiča o knjigi Razmišljanje: hitro in počasno (D. Kahneman) in razmišljanje o podnebnih spremembah v Sloveniji z mag. Mojco Dolinar iz Agencije Republike Slovenije za okolje, Ministrstvo za okolje in prostor. Okroglo mizo bosta vodili dr. Tanja Istenič in dr. Judita Peterlin, koordinatorki Ekobralne značke EF in članici EKo odbora Ekonomske fakultete UL.

Vas zanima, kako racionalni smo pri razmišljanju v resnici?
Za koliko mislite, da je temperatura zraka zrasla v preteklih 60-ih letih v Sloveniji?

O tem – in še mnogo več-  bomo razmišljali skupaj, vabljeni, da se nam pridružite.

Na kratko o letošnjih udeležencih okrogle mize Ekobralne značke EF UL:

Mojca Dolinar vodi sektor za analize podnebja in vodnega kroga na Uradu za meteorologijo in hidrologijo Agencije Republike Slovenije za okolje. Vse svoje profesionalno življenje se ukvarja s podnebjem, zadnjih petnajst let intenzivno s podnebnimi spremembami. Vodila je projekt »Podnebna spremenljivost Slovenije« kjer so na osnovi meritev ugotovili, kako se je od šestdesetih let prejšnjega stoletja dejansko spremenilo podnebje v Sloveniji. Od leta 2016 vodi obsežen projekt »Ocena podnebnih sprememb do konca 21. stoletja«, v okviru katerega pripravljajo projekcije sprememb podnebja v Sloveniji v prihodnosti in ocenjujejo vplive teh sprememb po posameznih sektorjih. Na Visoki šoli za trajnostni razvoj predava predmeta Podnebne spremembe in Varstvo zraka. Kot gostujoča urednica in recenzentka sodeluje pri mednarodnih znanstvenih in strokovnih revijah s področja klimatologije in je glavna urednica strokovne revije Vetrnica, glasila Slovenskega meteorološkega društva. Dejavna je tudi v Evropski meteorološki zvezi, kjer vodi sekcijo »Prostorska klimatologija« in predseduje Odboru za nagrade.

Demografski monografiji prof. dr. Janez Malačiča, zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani, sta osrednji deli iz tega področja v slovenskem jeziku. Prof. dr. Malačič je bil predsednik Statističnega društva Slovenije in predsednik Zveze statističnih društev nekdanje Jugoslavije ter prodekan za študijske zadeve na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Pogosto je akademsko neposreden, kritičen, vzbujajoč odzive, ob tem pa dobronameren, upoštevaje dosežke znanosti, stroke in (naj)širši kontekst diskusij, zato se zelo veselimo njegovega sodelovanja na okrogli mizi, kjer bo razmišljal o  knjižnem izboru na letošnji Ekobralni znački – Knjigi Razmišljanje (D. Kahneman), ki jo rad obravnava tudi s študenti na predavanjih.

Na dogodku bodo udeleženke in udeleženci izvedeli knjižno izbranko za naslednjo Ekobralno značko 2020/21.Še posebej lepo vabimo avtorje znanstvenih in strokovnih monografij znotraj naše izobraževalno-raziskovalne skupnosti, da predlagate svoja avtorska dela za Ekobralno značko EF UL, veseli bomo vašega sodelovanja. Svoje predloge pošljite na elektronski naslov: judita.peterlin@ef.uni-lj.si.

Prijave na okroglo mizo zbiramo do 1. februarja 2020. Zaradi lažje organizacije dogodka se prijavite na elektronski naslov: judita.peterlin@ef.uni-lj.si.


Publish your comment: