EF » EFnet » Napovedujemo » Odprtje razstave | Dušanka Herman “ OKNA II , slike in objekti iz svile in tekstila”

Odprtje razstave | Dušanka Herman “ OKNA II , slike in objekti iz svile in tekstila”

26.02.2020

V mesecu marcu 2020 se v Galeriji Ekonomske fakultete predstavlja kreatorka in slikarka, Dušanka Herman.

Neskončna barvna paleta, navdih, veliko domišljije in pozitivne energije; to so glavne lastnosti kreacij iz pod rok Dušanke Herman, svojevrstna umetnica, ki izstopa na vsakem koraku, in ki namesto navadnega platna uporablja svilo.

Tako nastanejo prav posebne in avtentične modne kreacije, katere boste s ponosom pokazali na sebi. Umetnica ves navdih išče v naravi, v lastni preteklosti, ter v ljudeh, ki jih je spoznala. Vsaka končna stvaritev v sebi nosi sporočilo oz. zgodbo. Od rut, kostimov in plaščev ter vse do moških kravat, prav vsak kos je edinstven in ročno poslikan s posebnimi barvami. Atelje v katerem ustvarja, je prostor ki ima prav posebno energijo, in je kot njeno življenje; ustvarjalno in polno živih barv. V vsakem kotičku se vidi njeno delo, naj bo to moški šal, ki ga ravno ustvarja ali pa stenska poslikava, ki pove več kot tisoč besed.

»Na prelomu tisočletja sem imela razstavo z naslovom Odpiram okna. Simbolni pomen odpiranja zaradi nuje videti in razumeti ” bogato notranje dogajanje, ki se z neustavljivo močjo izraža v njenih delih ” (kot se je izrazila moja profesorica oblikovanja tekstilij Vera Sešlar Založnik)

Seveda je vse moje ustvarjanje bilo in je hrepenenje. Hrepenenje po nečem, kar sem mislila , da je zelo daleč, težko dosegljivo. Iskanje ljubezni stran od doma.

Zadnje leto sem se zaradi mamine hitro napredujoče demence velikokrat vračala domov. V ateljeju nisem veliko ustvarjala. Morala sem odpirati drugačna, nova okna. Majhna okenca skrita v temeljih neraziskanih globin , okenca, ki jih želiš čimprej zapreti pa veš, da to ni mogoče in tudi ni pametno. Mama je morala v dom za starejše, jaz pa sem morala pospraviti hišo. Našla sem vsa okenca, ki sem jih pred dvajsetimi leti izrezala. Uporabila sem jih na plašču, ki greje, kot grejejo spomini, spomini na vse čudovite in grenke občutke, brez katerih nismo popolni. Brez katerih ne moremo rasti. Simbolno dejanje na koncu nekega obdobja. Zame je končano obdobje ” ko sem se lahko vedno naslonila na mamino ramo ” .

In po Koncu je možen samo spet Začetek.«

Odprtje razstave bo v torek, 3. marca 2020 ob 17. uri v prostorih Galerije.


Image gallery:

Publish your comment: