EF » EFnet » Napovedujemo » Razstava v Galeriji EF | Sead Emrić: »QUALITAS OCCULTA«

Razstava v Galeriji EF | Sead Emrić: »QUALITAS OCCULTA«

07.07.2020

V juliju 2020 si bomo v Galeriji Ekonomske fakultete  ogledali in spoznavali dela bosanskega akademskega slikarja Seada Emrića.

Slikar se je rodil 1965 leta v Bihaću. Po srednji kulturološki šoli, ki jo je končal leta 1984 v Bosanski Krupi, se je vpisal na Pedagoško akademijo v Banja Luki, kjer je 1990 leta diplomiral. Od leta 1997 je član Združenja likovnih umetnikov Bosne in Hercegovine in predsednik podružnice za Unsko-sanski kanton. Redno se udeležuje likovnih kolonij doma in v tujini in se lahko pohvali s preko 50 samostojnimi  razstavami. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade tako doma kot v tujini.

Kritik Igor Popović je o umetniku zapisal, da gre za slikarja, čigar interes pogumno  in paradoksalno presega interpretacijo stvarnosti.  Ko z dvojnim, včasih trojnim robom slike izpostavi del slike kot nekaj ločenega od stvarnosti, je ta  rob meja, ki ne dopušča prehajanja stvarnosti  v  ‘svet umetniškega’, ki  je pri Emriću prepoznan kot svet simbolov, kot jezik in kot izraz. Avtor sledi vodilu, ki ga je v 20. stoletju oblikoval Paul Klee  ‘Umetnost ne odslikava tega kar vidimo, ampak nam odpira oči, da to vidimo’.

In to je pravzaprav največ, kar lahko umetnik doseže na svojih platnih – upodobi in prikaže to, kar presega stvarnost. Avtorja odlikujeta  navdihujoča imaginacija in bogastvo idej ter pogumno vztrajanje na odslikavanju osebnega notranjega sveta . Pri tem pogosto zavestno  ‘hodi po robu’, a  nikoli ne zaide v banalno, že videno ali obrtniško multi – produkcijo. Vsaka slika nudi gledalcu nov izziv za interpretacijo, oko potuje z detajla na detajl, po labirintih in tonskih lestvicah uporabljenih barv.

Razstavo si lahko ogledate julija v prostorih Galerije.

Vljudno vabljeni!


Publish your comment: