EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Jasminka Ćišić: “Perilo in ščipalke pripovedujejo”

Novo v Galeriji EF | Jasminka Ćišić: “Perilo in ščipalke pripovedujejo”

22.02.2021

V marcu 2021 si bomo v Galeriji in Mali galeriji Ekonomske fakultete ogledali in spoznavali dela umetnice Jasminke Ćišić.

»Jasminka Ćišić – Amika za domače in prijatelje, je diplomirala na FAGG v Ljubljani, kjer si je ustvarila tudi dom in velik krog prijateljev, tako iz vrst arhitektov, kot tudi slikarjev, saj ji čopič in barve pomenijo enako veliko, kot ji je v aktivnih letih službe pomenilo ustvarjanje tehnično zahtevnih in natančnih arhitekturnih načrtov.

Zelo spretno in sila uspešno je združila oboje. Njena, za marsikoga pretirana, natančnost in redoljubnost je njen notranji vzvod, ki se zrcali v vsem, česar se loti. Tudi v njenih akvarelih. Brez dvoma je zelo nadarjena in dobra opazovalka z velikim tehničnim znanjem in čutom za podrobnosti. Že davno je ustvarila svoj prepoznavni slikarski slog, v katerem se zelo  odraža njen osnovni poklic, ne glede na to, ali slika veduto, ulico, tihožitje, detajle pohabljenih barkač, ali pa fragmente predmetov, ki jim vdahne nov pomen.

Amiko prepoznamo po dovršeni risbi in »njeni« paleti barv. Sicer slika tudi v drugih tehnikah, toda njeni akvareli so tisto, kar jo dela najbolj prepoznavno pri nas in v tujini. Seveda tudi v Dalmaciji, od koder prihaja in kjer se redno aktivno druži tudi s splitskimi slikarji. V njenih slikah dobijo arhitekturne vedute dih življenja. Subtilno zna poustvariti ljubljansko meglo nad strehami hiš, ali pa vnesti sonce in burjo na dalmatinska dvorišča in skrite uličice, kjer kot voajer izlušči intimnost perila, ki se brez sramu pne čez ulico ali pa se skrivaj suši v kakšnem kotu obraščenega vrta. To serijo akvarelov o kljukicah, ki pripovedujejo, je snovala že nekaj časa in zdaj so tu v vsej svoji »jezičnosti«.

Amika, iskrene čestitke, slikarska prijateljica,   Biserka Komac

Razstavo si lahko ogledate marca v prostorih Galerije in Male galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: