EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Slavica Štrukelj Kokoravec in Leya Marinčič: “Ta bitja”

Novo v Galeriji EF | Slavica Štrukelj Kokoravec in Leya Marinčič: “Ta bitja”

18.08.2022

 

Septembra 2022  bomo v Galeriji Ekonomske fakulteta predstavili umetnici Slavico Štrukelj Kokoravec in Leyo Marinčič .

Zakaj bitja?

Gre za   divja, neukročena bitja, ki so svobodna in predstavljajo utelešenje energije. So resnična in tudi namišljena. Spreminjajo se iz enega bitja v drugega in se s tem osvobajajo ter energijsko rastejo. Pojavne oblike teh bitij in njihova energija so izzvale umetnici, da se jim posvetita z vso svojo strastjo in z vsem  svojim znanjem. Vsaka od njiju jih prikazuje na svoj način. Slavica jih  s kontrastnimi barvami, ekspresivnimi potezami in s ponavljajočimi se nanosi prevede na platnu v tridimenzionalno perspektivo. Leya   svoje skulpture z inovativnimi pristopi in materiali postavlja v prostor. Tako se v tridimenzionalnem prostoru srečajo in dopolnjujejo Slavičine barvne  kompozicije in Leyine monokromatske skulpture. Ena drugo tako dopolnjujeta.

To medsebojno dopolnjevanje sta umetnici ugotovili že v preteklosti. Zato sta do sedaj  naredili že večje število skupnih razstav. Med njimi tudi razstave na temo bitij. Ena od takšnih uspešnih skupnih razstav je bila na primer razstava v LUX ART Gallery v Trstu z naslovom Animality.

 

Slavica Štrukelj Kokoravec

Slavica Štrukelj Kokoravec je diplomirana slikarka.  Je tudi zdravilka, bioterapevtka,  modna oblikovalka, stilistka, šivilja, plesalka. 

Na  College of Visual Arts je diplomirala  z nalogo Moč barve. To veliko pove  o njenem delu. Barva je srčika, osnovni  temelj njenega dela. Barve so ji medij, v katerem je prisotna ona sama, v katerem se odražajo  njena čustva in se sintetizira njena notranja energija.  Cilj, ki ga zasleduje v vsakem svojem delu je, da z barvo ter s silovito slikarsko potezo na platno ujame energijo, ki se bo potem prenesla na  gledalca.

Včasih so slike popolnoma abstraktne, tako da se podoba oblikuje le v očeh opazovalca.  V veliko slik pa vključi tudi figuro, vendar ne   na realistični način, temveč v dinamični delno zabrisani kompoziciji.

Barva in kretnje so tudi viri energije in so tudi medij, v katerem je prisotna, kjer se zrcalijo njena čustva in kjer se sintetizira njena notranja energija. Vsaka barva ima svojo energijo in moč. Slavica jo iz svoje notranjosti prevaja na slikarske površine in tako svojemu umetniškemu delu daje presežno vrednost. Njene slike presegajo estetska doživetja in sporočila.

Vse slike imajo tudi energijsko zdravilni učinek. Prejela je  certifikat mednarodno znanega inštituta BION (Inštitut za bioelektromagnetiko in novo biologijo) za energijski vpliv in zdravilno moč njenega zdravilnega umetniškega dela, ki z uporabo znanstvenih orodij dokazuje, da njene slike pozitivno vplivajo na zdravje opazovalca.

Do sedaj je imela več kot 60 samostojnih in več kot 70 skupinskih razstav, doma in v tujini, med njimi tudi v Parizu, Torinu, na Dunaju, Livornu, Trstu, na hrvaškem, madžarskem, BiH. Dvakrat je do sedaj razstavljala tudi na EF Ljubljana.

 

Leya Marinčič

Leyina kreativnost pokriva široko področje umetnosti od kiparjenja, fotografije, filma, do plesa, grafičnega oblikovanja in še mnogo drugih področij, zato ni nič nenavadnega, da se je njena ustvarjalnost pričela že v otroštvu.
Na področje kiparstva je pristopila na popolnoma inovativen in svojevrsten način, kjer  svoje skulpture ustvarja iz materialov kot so steklena vlakna, najrazličnejše polimerne smole in ne nazadnje tudi kamen, les, teraton in različni kovinski materiali. S skrbno končno obdelavo z različnimi pigmenti brona in bakra ustvari prav poseben in realističen vizualni učinek, značilen za umetnine ustvarjene iz tovrstnih kovin. Z natančno površinsko obdelavo »patine« in senčenjem se še dodatno  krepi prostorska navzočnost Leyinih umetnin. Tematiko in navdih pa umetnica črpa iz najrazličnejših področji svojega življenja in svojih strasti. Tako nastaja živalska figuralika predvsem iz njene strasti za fotografijo konjev in drugih živali, medtem ko plesna figuralika nastaja iz ljubezni do plesa. V zadnjem času so pomembna tema tudi boginje, kar  izhaja iz njenega zanimanja za duhovnost.

Leya je imela do sedaj že več samostojnih in skupinskih razstav, doma in v tujini, med njimi tudi v Milanu, Torinu, na Dunaju, v Trstu, v Južni Koreji.

 

Razstavo si lahko ogledate septembra v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: