EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Božo Bradaškja »Kraljestvo Julijskih Alp«

Novo v Galeriji EF | Božo Bradaškja »Kraljestvo Julijskih Alp«

12.01.2023

V drugi polovici januarja 2023 si bomo ogledali razstavo fotografa iz Trente Boža Bradaškje.

Božo Bradaškja. Preprost fant iz Trente. Podoba človeka, ki se trudi ustreči vsakemu in biti slišan glas. Predvsem v domačem kraju. Tam skuša biti aktiven, kolikor je le možno.

Poti pa so ga v življenju hitro odpeljale v Ljubljano. Tam je pridobival znanja na srednji šoli in na fakulteti. Življenje je vedno rad združeval z zabavo. S tem se je sproščala napetost, ki jo je narekoval tempo mestnega življenja. Uspešeno je prehodil vse stopnice, izpolnil vse cilje, ki si jih je zadal. Ali je bil srečen? Težko pritrditi…

Sreča se je v njegovih očeh resnično zaiskrila takrat, ko se mu je rodil prvorojenec Jaka. Zaživel je v sebi! Vsako prosto minutko je porabil za druženje s sinom. Najraje v naravi. Ob reki. Ob jezeru. V gozdu. Tam je rasla drugačna energija in povezanost med njima. Začel je bolj intenzivno zaznavati živi svet okrog sebe. To se je z rojstvom drugega sina Jana le še okrepilo.

V tem času je pridobil veliko teoretičnega znanja za fotografsko zaznavanje okolice. Počasi so v njegovem srcu posebno mesto zavzele živali. Začutil jih je v vsej njihovi veličini, unikatnosti, ranljivosti in pomembnosti. Kamorkoli je šel in še vedno gre s svojo družino, del oddiha prilagodi fotolovu. Uspešnost in kvaliteta fotografije ni vedno takšna, kot bi si jo zaželel, pa vendar je vznemirjenje, ki je takrat prisotno v vseh, nagrada za vse ure tihega čakanja v objemu širnih gozdov. Hvaležnost Njim ob izjemnih fotografijah pa je balzam za dušo. Pozitivna energija, ki napolni vsako celico njegovega telesa. Resnično se trudi svoj prosti čas nameniti Njim, biti njihov glas, donator projektov ki ščitijo najranljivejše vrste,… in biti v relaciji do narave resnično najboljša verzija sebe! In s tem krasno ogledalo svojima sinovoma, ki z ljubeznijo do narave uspešno stopata po njegovih stopinjah.

Skupaj z družino se še kako močno zavedajo teže prerokbe indijancev Cree: “Šele takrat, ko bo posekano zadnje drevo, šele takrat, ko bo zastrupljena zadnja reka, šele takrat ko bo ujeta zadnja riba, šele potem boste ugotovili, da denarja ni moč jesti.«

Razstava predstavlja nekatere ujete trenutke bogatega živalskega sveta Julijskih Alp.

Razstavo si lahko ogledate drugo polovico januarja v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!

 


Image gallery:

Publish your comment: