EF » EFnet » EFnews » Nivea Kofol v Galeriji EF: »Vez matere z otrokom«

Nivea Kofol v Galeriji EF: »Vez matere z otrokom«

16.01.2018

V torek, 9. 1. 2018, je Galerija Ekonomske fakultete gostila odprtje odlične skulpturne zbirke z naslovom »Vez matere z otrokom«, ki ponazarja eksistencialno bitnost, s katero se človek sooči na začetku svojega samozavedanja. Tej tematiki se je posvetila tudi kiparka Nivea Kofol ter svoje interpretacije ponazorila s predstavljenimi izdelki.

V zahodnih civilizacijah človeške skupnosti je bil kult matere simbol rodovitnosti in žene najvišjega božanstva ter obenem matere božjega otroka. Tako pojmovanje so med starejšimi civilizacijami najbolj razvili in povzdignili stari Egipčani. Kljub temu, da se dandanes to podobo marsikdaj prikazuje v visokem etičnem in skoraj religioznem smislu, je bila prvotna ideja uporabljena za prebuditev pozitivnih občutij, nežnosti, čustvenosti in socialne prizadetosti.

Omenjeni motiv je bil že mnogokrat uporabljen s strani številnih modernih likovnih umetnikov, tako slovenskih kot tudi drugih na globalni ravni. Po mnenju največjih likovnih strokovnjakov je dosegel višek v renesansi. Vsak izmed umetnikov je svoja razumevanja ter svoje poglede izrazil z uporabo različnih materialov, ustvarjalka Kofol pa se je tokrat odločila za kombinacijo voska, žgane in glazirane gline, kamna ter brona.

Pravi, da se inspiracija za njena dela pri njej lahko pojavi v dveh različnih oblikah: »Včasih je to trenutek spontanosti, spet drugič pa je to prehod z enega motiva na drugega, ki ga bolje začutim.« Za tokratno zbirko je idejo dobila iz kamna zraven svojega doma, mimo katerega je hodila že vrsto let. Tudi sama je bila presenečena in vidi to kot dodatno potrditev, da imamo včasih najboljše stvari ravno pred nosom.

Vsi, ki si razstave še niste utegnili ogledati, lepo vabljeni  v Galerijo Ekonomske fakultete do konca januarja.

 

Matej Jerele, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: