EF » EFnet » EFnews » Keramične Skodelice brez kave

Keramične Skodelice brez kave

12.04.2018

V prostorih Galerije Ekonomske fakultete lahko v aprilu opazujemo edinstvena dela oblikovalcev Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljubljana (Oddelek za keramiko) in Društva Lipa Domžale. Na razstavi z naslovom ”Skodelica brez kave” so predstavljene edinstvene skodelice oblikovalcev pod mentorstvom Lučke Šićarov, diplomirane filozofinje, ki se ukvarja z oblikovanjem unikatne keramike.

Naslov razstave izhaja iz črtice Skodelica kave pisatelja Ivana Cankarja ob obeleževanju stote obletnice pisateljeve smrti. V društvu jim je tema črtice zelo blizu, zato so keramiko povezali z avtorjevim delom. Ročno izdelane keramične skodelice so delo tako začetnikov kot tudi ustvarjalcev, med katerimi nekateri že desetletja obiskujejo družabno izobraževanje v Ljubljani in Domžalah. Ideje za svoje izdelke črpajo iz vsakdana in trenutnega razpoloženja, navdih za tokratne izdelke pa so bile živali, hiše, vrtovi in obrazi. ”Najprej smo si predstavljali, da more biti vse lepo tanko in okroglo. Potem smo videli, da ima vsak druge izzive. Ročke so lahko mačke, repi, obrazi. Tako da je iz vsake skodelice nastala ena zgodba,” je povedala ena izmed oblikovalk.

Ob vprašanju, kateri izdelek jim je najljubši, je bila oblikovalka prepričana, da je težko izbrati najboljšega, saj je vsak izdelek po svoje poseben in drugačen od ostalih. Z izvrstnim poznavanjem gline želijo oblikovalci ustvarjati skodelice, ki so posebne in unikatne, ter s tem predstaviti neko novost v svetu keramike. V društvu je skozi spoznavanje materiala prisotna velika mera kreativnosti in zadovoljstva ter pozitivno in veselo vzdušje, kar je tudi sama mentorica izpostavila z besedami: ”Vse, kar delamo, je pozitivno in veselo. Vedno potegnemo najboljše, kar lahko.”

V letu 2018, ki je hkrati tudi leto kulturne dediščine, se želijo predstaviti na čim več mestih ter tako novim obiskovalcem pokazati svoje unikatne izdelke. Oblikovalcem predstavlja ustvarjanje velik izziv, vendar pa se skozi glino vseeno trudijo izpostaviti le najboljše. Izvrstno poznavanje materiala jim omogoča interpretacijo na zelo oseben in pripoveden način, ki tako opazovalca popelje v svet, poln domišljije.

Tijana Kizić, Efnews


Related news

Publish your comment: