EF » EFnet » EFnews » Doktorska poletna šola GSERM prinesla nepozabno akademsko izkušnjo

Doktorska poletna šola GSERM prinesla nepozabno akademsko izkušnjo

19.09.2018

Mednarodno sodelovanje med univerzami, študenti in profesorji prinaša na mizo nove perspektive in ustvarja globalno mrežo svežih idej, deljenja znanja in novih izkušenj. S temi cilji je Ekonomska fakulteta, v sodelovanju z Univerzo St. Gallen, organizirala Globalno šolo empiričnih raziskovalnih metod (GSERM), v kateri je med 21. in 30. avgustom 2018 gostila 60 mednarodnih študentov. Ponudila jim je sedem predmetov na temo metodologije, ki so jih predavali vrhunski svetovni akademiki s priznanih mednarodnih univerz.

Intenzivni dvotedenski program je študentom omogočil, da nadgradijo svoje metodološke sposobnosti in poglobijo svoje znanje o vrhunskem akademskem raziskovanju. “Poletni šoli GSERM v Ljubljani sem se pridružil, da poglobim svoje znanje o statističnih metodah, zlasti v procesih mediacije in moderacije. Posebej priročno je bilo podrobno obravnavanje tovrstnih tem v nekaj dneh, z raznovrstnimi aplikacijami in praktičnimi deli,” je povedal Robin-Christopher Ruhnau z Univerze v Mannheimu.

Vsak od udeležencev je imel svojevrstne razloge za izbiro Ljubljane in mnogi med njimi so ugotovili, zakaj ta velja za skriti biser. Vanessa Rodrigues z Univerze v Linköpingu na Švedskem je povedala: “Iskala sem predmet, ki je ponujal praktični uvod v kvalitativne metode in analizo podatkov. Pregledala sem predmete, ki jih je ponujal program GSERM, in se želela prijaviti na tistega v St. Gallenu, vendar pa se je datum prekrival s konferenco, ki sem se je udeleževala. Nato sem opazila, da je enak predmet ponujen tudi v Ljubljani, zato sem se odločila za prijavo tukaj. In res sem vesela, da sem se odločila tako!”

Poleg vsestranskosti izkušnje, zlasti v zvezi s predmeti in dinamiko v predavalnicah, so študentje izpostavili tudi občudovanje akademskega in organizacijskega dela poletne šole. “Zagotovo je bila izkušnja zelo pozitivna. Predavatelji so strokovnjaki tako v poučevanju kot tudi v raziskovanju, zato je bila udeležba na predavanjih velik privilegij. Dodatna prednost je tudi, da študentje prihajajo iz zelo različnih ozadij, kar ponuja odlično priložnost, da stopiš iz svojega akademskega balončka in vidiš, s kakšnimi problemi se soočajo raziskovalci na drugih področjih in kako jih obvladujejo. Osebje zelo obogati to izkušnjo, predvsem, ker vsi zelo predano predstavljajo slovensko kulturo udeležencem in nam tako pomagajo, da odnesemo kar najboljše iz tega čudovitega mesta,” je o svoji izkušnji povedal Filipe Sengo Furtado z dunajske univerze Vienna University of Economics and Business (WU).

Pooja Gianchandani je k temu dodal svoj pogled. “Pregledal sem mnogo poletnih šol s podobnim usposabljanjem v Evropi, a sem ustrezen predmet, ki sem si ga želel, našel samo na GSERM v Ljubljani. Predmet o kvalitativnih raziskovalnih metodah, ki je bil letos ponujen, je res dobra kombinacija teoretske razprave, praktičnega usposabljanja in dela na raznih primerih. Veliko predmetov ne zajema tako širokega spektra in zato je to moj največji izkupiček te šole.”

Poleg visokokakovostnih predavanj je poletna šola ponudila tudi širok spekter drugih družabnih dogodkov z namenom mreženja in deljenja izkušenj iz drugih kultur. Ana-Maria Cazan se je udeležila skoraj vseh. “Bili so nadvse prijetni in zanimivi. Pomagali so mi vzpostaviti nove stike, deliti ideje in najti skupne projekte.”

Iz teh in mnogih drugih razlogov bi študentje program toplo priporočili tudi drugim. “Na podlagi svoje izkušnje bi poletno šolo priporočil študentom in raziskovalcem, ki želijo naprej razviti svoje znanje s področja raziskovalne metodologije in ki si želijo med predavanji več praktične analize podatkov,” pravi Filipe Lima z univerze Politecnico di Milano. Vse skupaj pa bi lahko na kratko zaokrožili z besedami Urše Švegl.  “Novi prijatelji, novo znanje in v celoti neverjetna izkušnja ter čudoviti spomini.”

Iva Drvarič, Efnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: