EF » EFnet » EFnews » Poslovna konferenca Portorož: Že dvajseto leto v najboljši formi

Poslovna konferenca Portorož: Že dvajseto leto v najboljši formi

23.11.2018

Poslovna konferenca v Portorožu je tudi letos 15. in 16. novembra postregla s pestrim programom ter raznolikim in zanimivim naborom tako mednarodnih kot tudi domačih gostov, medtem pa sama upihnila okroglo dvajseto svečko. Kot se za tako obeležje spodobi, se je prof. dr. Janez Prašnikar, sicer oče Poslovne konference Portorož, sprehodil nazaj v preteklost in opredelil štiri glavna vsebinska obdobja, skozi katera je konferenca ohranjala svojo relevantnost in privlačnost. Začetna leta konference so bila v znamenju internacionalizacije, kmalu globalizacije, sledila je svetovna finančna kriza, ki je narekovala vsebino kar nekaj let, nato pa še obdobje izhoda iz krize, ki je tudi letos oblikovalo program dogodka.

Program prvega dne je sledil sentimentu, ki ga je Prašnikar izrazil v svojem nagovoru, in odpiral teme, ki so v svojem osrčju pogledovale v prihodnost, a obenem opozarjale, da se je včasih treba ozreti tudi v preteklost. Glavni govornik Lars-Johan Jarnheimer, šef Ikee, je z veliko humornih vložkov predstavil kar nekaj svojih nadvse pomembnih dognanj. Poudaril je spreminjajočo se vlogo IT-oddelkov, ki dandanes vse bolj usmerjajo celoten proces, a vseeno poudaril, da nove prakse niso vedno najboljše – podatki so vredni veliko, a ne podajo celotne slike; kupca moraš vedno ohraniti v mislih. Prav tako se je včasih tudi v vodstvu bolje držati že ustaljenih praks, kar je tudi sam ugotovil, ko so se sestanki brez stolov  – te so odstranili, da bi povečali produktivnost – izkazali za napako, saj so uslužbenci stole le zamenjali za tla in kmalu skorajda ležali po celem prostoru.

Podobno se je h koreninam vrnila tudi naslednja govorka, direktorica za trajnostni razvoj v podjetju Novo Nordisk Susanne Stormer. Predstavila je načelnost farmacevtskega podjetja Novo Nordisk, ki svoje delovanje usmerja v skladu z vrednotami svojih ustanoviteljev, ki so družbeno odgovornost vključili v bistvo podjetja že slabih sto let nazaj. Podjetje danes posluje po načelu trojne spodnje meje, kjer se zavzema za finančno odgovornost, družbeno odgovornost in okoljsko odgovornost.

Konferenco so vseeno bolj vodili pogledi v bodočnost, s tematikami od virtualne resničnosti in umetne inteligence do elektronskega poslovanja in prihodnosti gospodarstva. Edinstvenost konference, ki je nadvse pomembna za študente Ekonomske fakultete, pa se je ponovno kazala tudi v programu, ki je tradicionalno vključeval tudi izsledke raziskav študentov programa IMB Ekonomske fakultete. Prof. dr. Polona Domadenik, prof. dr. Matjaž Koman in prof. dr. Tjaša Redek so predstavili raziskavo z naslovom Prihodnost danes: priložnost in izzivi e-poslovanja v svetu in v Sloveniji, ki je rezultat trdega dela 37 študentov 25. generacije programa IMB, ki jih je usmerjalo kar 16 mentorjev.

Konferenca se je končala s pogovorom s predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki je spregovoril o aktualnih temah, kot je drugi tir, in opredelil postopanje njegove vlade do teh problemov. Vrhunec pa je konferenca doživela že noč pred tem, ko je nagrado Financ za posebne gospodarske dosežke prejel prof. dr. Janez Prašnikar. Utemeljitev, zakaj je nagrado prejel dr. Prašnikar, je odveč, je bil mnenja Gregor Pilgram iz Skupine Generali. Vseeno je Sandi Češko iz Studia Moderna poskrbel za dolgo in emocionalno zahvalo dolgoletnemu profesorju Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki je slovensko gospodarstvo dodobra zaznamoval kot »človek, ki mu je mar, […] človek, ki nikoli ni zaplaval nekam, kjer bi bilo bolj udobno ali modno«. Temu pritrjujemo tudi študenti in se dr. Prašnikarju zahvaljujemo za predanost.

Katja Mencigar, EFnews


Related news

Publish your comment: