EF » EFnet » EFnews » Razstava Davida Holzingerja »Cutting through«

Razstava Davida Holzingerja »Cutting through«

14.01.2019

V torek, 8. januarja, je v galeriji Ekonomske fakultete novoletno vzdušje prerezal avstrijski umetnik David Holzinger. Enaintridesetletni Holzinger, umetnik brez formalne izobrazbe v umetnosti, a vendar z veliko znanja o njej, se v tem trenutku preživlja zgolj z umetniškim udejstvovanjem, poučevanjem umetnosti – po poklicu je namreč učitelj – in ročno ustvarjenimi grafičnimi deli, ki jih ustvarja za podjetja.

Seveda pa se to ni zgodilo kar tako, samo od sebe. Holzinger se poklica umetnika loti zelo resno. Dela. Dela kot vsak zaposleni v klasični službi, v bistvu celo še več. Dneve preživlja v studiu, kjer ustvarja tudi po dvanajst ur. Veliko da na korektno mreženje in sodelovanje z galerijami. Pravi, da je treba dati vse od sebe, opraviti delo – slikati, iti na sestanke v galerije, se primerno predstaviti … in le takrat imaš možnost uspeti. Umetnik ne more preživeti s tem, da proda eno sliko na leto. Ne more kar iti do galerista na razstavi, mu pokazati svoje slike na telefonu in pričakovati, da bo uspel.

Holzinger pravi: ”Zelo je pomembno, kako govoriš z ljudmi, kako se predstaviš. Pokličeš v galerijo, se dogovoriš za sestanek in predstaviš svoja dela. Ne moraš iti v banko in prositi za kredit zgolj zato, ker imaš nekaj fotografij na telefonu. Nobenega drugega posla se ne bi lotil na tak način.” S tem je realno razrezal iluzijo o romantični podobi umetnika, ki slika deset let in nato nekega dne ‘slučajno’ postane uspešen. Da, tudi umetnost je posel.

Naj se vrnem nazaj na razstavo. Holzingerjeva dela so reprodukcije slik, ki jih je naslikal v preteklosti. Slike je ponovno uporabil tako, da jih je razrezal in (po)ustvaril tako imenovane monokrome. Razstavljena dela so sestavljena iz dveh do šestih slojev različnih kosov slik z jasno in čisto kompozicijo. Iz ostankov platna že naslikanih slik je tako nastalo nekaj novega, kot feniks, ki znova zraste iz pepela. V razstavljenih delih je očitno razvidna vrzel, ki na nek način predstavlja vrzel med pokrajino in družbo, med bogatim in revnim slojem ljudi, morda celo med življenjem in smrtjo. Predlagam, da si razstavo ogledate in sami najdete smisel vrzeli.

Danica Tajčman, EFnews

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: