EF » EFnet » EFnews » Tekmovanje Mladi računovodja 2019

Tekmovanje Mladi računovodja 2019

19.04.2019

V petek, 12., in v soboto, 13. aprila, je na Ekonomski fakulteti potekalo tretje tekmovanje Mladi računovodja, ki ga organizira Društvo študentov računovodstva in revizije. Tekmovanja so se udeležili študenti iz kar sedmih slovenskih ekonomskih oziroma poslovnih šol in uspeli napolniti veliko dvorano.

Tekmovanje se je začelo z zajtrkom in uvodno prireditvijo, tekmovalci pa smo se potem razdelili na šest računovodsko-revizijskih področij. Pod okriljem PWC so se tekmovalci za en dan postavili v vlogo direktorja oddelka financ ter reševali bolj ali manj zapletena finančna in davčna vprašanja, s katerimi se ti srečujejo. V okviru družbe LeitnerLeitner so tekmovalci prevzeli vlogo davčnega svetovalca in se spoprijeli s tematiko davčnega rezidentstva na primeru mladega para, ki se je odselil v Švico in pri tem pozabil urediti svoj davčni rezidentski status. KPMG je tekmovalce postavil v vlogo davčnega svetovalca. Odločati so se morali o tem, kateri od predpripravljenih odgovorov je najbolj pravilen, za konec pa rešiti še nalogo v zvezi z obdavčevanjem nepremičnin. V vlogo revizorja je tekmovalce postavila družba Ernst & Young. Ugotoviti so morali, ali obravnavano podjetje svoje terjatve do kupcev prikazuje resnično in pošteno. Tekmovalci, ki so se spoprijeli z izzivom družbe Deloitte, so razreševali dileme na področju poslovnih najemov. Novi standardi so namreč precej spremenili računovodsko obravnavo poslovnega najema. BDO pa je tekmovalce soočil s skrbnim finančnim pregledom podjetja, ki je prevzemna tarča.

Osrednjemu delu tekmovanja, ki je trajal kar pet ur, je sledil »pitch« izzivov predstavnikom posameznih podjetij. Vsaka skupina je imela na voljo 10 do 15 minut za kar najboljšo predstavitev opravljenega dela. Sledila je kratka pogostitev, tej pa večerno druženje.

V soboto je po zajtrku potekalo še individualno tekmovanje, in sicer test v obliki APZ. Po besedah organizatorjev je bil preizkus s 60 vprašanji, za reševanje katerih smo imeli tekmovalci na voljo 60 minut, zelo težaven.

Najpomembnejši del dogajanja je potekal v soboto dopoldan. Takrat smo udeleženci lahko navezovali stike s podjetji, dobili odgovore na najrazličnejša vprašanja in si močno izboljšali možnosti za zaposlitev v enem od največjih in najuglednejših računovodsko-revizijskih podjetij v Sloveniji.

Na podelitvi nagrad se je izkazalo, da je bila razdelitev tekmovanja na dva dni odlična organizacijska ideja. Kar nekaj ocenjevalcev je namreč poudarilo, da je bila naloga izbrati zmagovalca izjemno težavna in da so morali pred dokončno odločitvijo vse skupaj še prespati. Visoka raven znanja in izenačenost med tekmovalci sta vrhunec dosegli na posamični preizkušnji, kjer smo dobili kar dve zmagovalki.

Študenti, ki ste tekmovanje letos zamudili, ste lahko pomirjeni. Predsednik društva je povedal, da bo tekmovanje organizirano tudi prihodnje leto. Svoje navdušenje nad prihodnjim sodelovanjem pa so na zaključni prireditvi izrazili tudi predstavniki sodelujočih podjetij.

Uroš Konda, EFnews


Image gallery:

Related news

Publish your comment: