EF » EFnet » EFnews » Harmonija strasti v barvah Ekonomske fakultete

Harmonija strasti v barvah Ekonomske fakultete

09.09.2019

V torek, 3. 9. 2019, je v Galeriji Ekonomske fakultete mag. Cvetka Hojnik skupaj s kuratorjem in likovnim kritikom Mariom Berdičem Codello otvorila samostojno razstavo Harmonija strasti. Ta je že več kot devetdeseta v vrsti njenih samostojnih razstav, kar je že samo po sebi zelo impresivno. Umetnica Hojnik ima v tekočem letu v planu še kar nekaj razstav v Sloveniji in tujini, pa tudi prihodnje leto se ji obeta stalno galerijsko pojavljanje, kar jo žene naprej. Umetnica, slikarka in pedagoginja pravi, da sta njeni prvotni strasti vseeno slikanje in ustvarjanje, kar je verjetno predpogoj za tako učinkovito produktivnost, ki je definitivno ključna za tako visoko število razstav, ki jih ima za seboj.

Tokratna razstava je obarvana zgolj z rdečo in belo, kar je pravzaprav daleč od naključja. Hojnikova je namreč v pogovoru zaupala: ”Vedno pogledam, kaj bom razstavljala glede na razstavišče, in vedno dodajam nove, drugačne stvari.” S pogledom na galerijski prostor je umetnica tako nekaj likovnih del naredila prav za Galerijo Ekonomske fakultete in zagotovo se bo vsak mimoidoči strinjal, da se je razstava Harmonija strasti zelo harmonično zlila v prostor ter ga dopolnila.

Kot se za diplomantko Oddelka za tekstilstvo, študijskega programa oblikovanja tekstilij in oblačil, spodobi, je Hojnikova obdržala strast do izražanja s tekstilom, kar je jasno razvidno iz teksturnih detajlov posameznih razstavljenih del. Ti so na prvi pogled kvadratni, pravokotni in enostavno sestavljeni – in vendar nas tudi kritik Mario Berdič Codella poziva, naj si dela pobliže ogledamo, saj tako: ”… odkrijemo veliko detajlov. Cvetka Hojnik dejansko izhaja iz tradicije tekstilnega oblikovanja in še zmeraj zelo rada uporablja tekstil pri ustvarjanju svojih likovnih del. Te tekstile vidimo tudi tukaj kot aplikacije.” V njenih likovnih delih so prisotni pravi koti, pa tudi spiralne teksture, ki simbolizirajo življenje, še povzema Berdič Codella.

Razstava, vredna ne le mimobežnega, temveč tudi poglobljenega ogleda, bo Galerijo Ekonomske fakultete dopolnjevala skozi mesec september, zato vljudno vabljeni k sprehodu skozi rdeče belo Harmonijo strasti.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: