EF » EFnet » EFnews » Poletna šola za doktorske študente na Ekonomski fakulteti

Poletna šola za doktorske študente na Ekonomski fakulteti

30.09.2019

Mednarodno sodelovanje in učenje, visoko kvalitetni program o naprednih metodoloških pristopih in vrhunski akademiki predstavljajo le nekaj elementov, ki prispevajo k odličnosti doktorske poletne šole GSERM (Global School in Empirical Research), v organizaciji Ljubljanske Ekonomske fakultete v sodelovanju s partnersko institucijo, Univerzo St. Gallen. V dveh tednih (od 19. do 30. avgusta 2019) je 35 doktorskih in postdoktorskih študentov ter raziskovalcev iz 11 držav sodelovalo v 4 različnih predmetih in tako gradilo mednarodno mrežo sodelovanja in deljenja znanja.

GSERM program obstaja že nekaj let in tako so mnogi prišli na priporočilo udeležencev iz prejšnjih let. “Kar nekaj sodelavcev mi je priporočilo doktorsko šolo GSERM, saj so se je udeležili v preteklosti in so imeli s celotno organizacijo zelo pozitivno izkušnjo in to v vseh krajih, kjer je program ponujen, vključujoč Ljubljano. Navdušili so jih visok nivo akademske temeljitosti, znanje predavateljev, širok izbor tem, cenovna dostopnost, organizacija in nenazadnje lokacija,” je povedal Alexander Kulumbeg (Vienna University of Economics and Business, Austria).

V pogovoru o osebni motivaciji o pridružitvi programu nam je Daria Teterina (National Research University Higher School of Economics, Russia) zaupala, “Zelo so me pritegnile vse ponujene teme v programu šole. Kot prvič so te teme zelo uporabne zame kot tudi za profesorje ekonometrije na naši univerzi. Drugič, izbrani predmeti bi mi lahko bili v veliko pomoč pri napredku v nekaterih metodah strojnega učenja, ki ga nameravam uporabiti pri svojem sedanjem raziskovalnem delu. In seveda, eden od najmočnejših motivov, in sicer da spoznam mnogo zanimivih in pametnih ljudi, ki imajo podobne interese kot jaz.”

Predavanja, akademsko in organizacijsko osebje ter sošolci so vsi presegli pričakovanja udeležencev. ”Tempo v predavalnici je bil precej hiter, ampak vseeno udoben. V samo tednu dni smo uspeli predelati več večjih poglavij v ekonometriji in strojnem učenju,” je povedala Daria Teterina, Alexander Kulumbeg pa je dodal, ”ogromno sem se naučil, ne samo v predavalnici, ampak tudi zunaj nje. Imel sem priložnost primerjati svoje delo z delom drugih doktorskih študentov, videti kaj so njihovi izzivi v raziskovanju in kako se soočajo z njimi.”

Erik Linden (University of St.Gallen, Switzerland), Christopher Schumacher (University of St.Gallen, Switzerland) in Leslie Zwerwer (University of Groningen, the Netherlands) so se vsi strinjali, da sta pridobljeno znanje in deljene izkušnje najboljši del izkušnje na GSERM Ljubljana. Daria Teterina je bila zelo zadovoljna s predmetom “Econometrics of Big Data”, saj ji je “prinesel napredek v znanju in uporabi tehnik kot so ‘big data analysis, multidimensional modeling, non-parametric model estimation, machine learning, deep learning, asymptotic modeling’ ipd.” Alexander Kulumbeg je sodeloval pri predmetu “Text Mining”, saj je “ta tema relevantna v mojem raziskovanju in mi je ta predmet prinesel celovit pregled različnih metod, ki so uporabljene za zbiranje podatkov in analizo.”

Poleg visokokvalitetnih vsebin so bili udeležencem na voljo tudi drugi družabni dogodki in programi. Dvourni ogled Ljubljane je hitro minil in udeleženci so lahko spoznaval nekaj nenavadnih in zanimivih dejstev o Sloveniji. Drugi dogodki so naprej odkrivali slovensko kulturo, kar izkušnjo kratkega bivanja v Sloveniji še dodatno obogatilo.

Z nekaterimi predlogi za izboljšave (kot so dodatne praktične aktivnosti, bilateralni predmeti, webinarji in meddisciplinarno sodelovanje) bo poletna šola GSERM še naprej gradila na kakovosti, da bo lahko izpolnila svoje poslanstvo usposabljanja udeležencev v naprednem poznavanju metodoloških veščin, ki jim bodo omogočile akademske raziskave na vrhunskem nivoju.

Iva Drvarič, Efnews


Image gallery:

Related news

Publish your comment: