EF » EFnet » Novice » Z reko: otvoritev razstave z ekološkim pridihom aktivizma

Z reko: otvoritev razstave z ekološkim pridihom aktivizma

10.10.2019

V torek, 9. oktobra 2019, smo v Galeriji Ekonomske fakultete prejeli novo serijo slik umetnice Tatjane Mijatović. Umetnica, organizatorka, aktivistka, predvsem pa ljubiteljica svoje reke, se zadnjih nekaj let preko umetnosti aktivno zavzema za ohranjanje reke Mure, čiste, žive in v stanju, kot je sedaj.

Dr. Sonja Bezjak, ena izmed govornic, ki je otvorila razstavo, je razstavo povzela kot ”pomemben prispevek k ozaveščanju na temo, da je treba reke kot osnovne vire zaščititi”. V svojem govoru je opozorila na pomembnost ohranjanja tistih rek, kjer se ekosistemi podirajo z gradnjo hidroelektrarn. Ne le Mure, ampak vseh rek.

Umetnica Mijatovićeva je v razstavi Z reko premierno predstavila kombinacijo slik, ki se izjemno dopolnjujejo. Novejše in bolj optimistične lepo dopolnijo tiste iz cikla Rdeči alarm, ki v znamenju rdeče opozarjajo na okrnjenost reke, ki bi jo prinesla gradnja hidroelektrarne.

Stari znanec Galerije Ekonomske fakultete, recenzent Mario Berdič, je prav tako izpostavil razliko v ustvarjanju svoje prijateljice Mijatovićeve. Za novejši cikel pravi, da ”gre za neko neposredno prepoznavno motiviko, za razliko od zgodnejše faze, kjer je dejansko bolj prisotna asociativna abstrakcija”. Z vprašanjem, kako je prišlo do take spremembe, je pozval umetnico k dialogu, na kar je ta odgovorila, da ”je dobro, da vendarle pokaže Muro kot tisto lepo, kakršna je, in da se splača boriti zanjo”.

Pomurka Tatjana Mijatović je o svojem navdihu povedala: ”Ob reki sem odraščala in ob reki tudi živim, reka je življenje. Reka nam daje lepote naše pomurske ravnine. Pomurja ne bi bilo brez reke Mure.”

Če ste zamudili ta dogodek, ki je v vseh pogledih presegel zgolj galerijsko umetniško razstavo, vas vabimo na sprehod ob reki – Z reko – skozi Galerijo Ekonomske fakultete, kjer bodo čudovita, estetsko privlačna dela nevsiljivo opozarjala na pomembnost rek, ki nam dajejo življenje, ki omogočajo delovanje ekosistemov, navsezadnje pa tudi podpirajo življenje človeka.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: