EF » EFnet » Napovedujemo » Januarja v Galeriji | Alenka Ana Stante: “Nova umetnost starih čustev”

Januarja v Galeriji | Alenka Ana Stante: “Nova umetnost starih čustev”

20.12.2019

V mesecu januarju 2020 se v Galeriji Ekonomske fakultete predstavlja slikarka Alenka Ana Stante, rojena Ljubljančanka, avtorica nemirnega duha in raznovrstnih zanimanj, ki se je po diplomah iz knjižničarstva in zgodovine na Pedagoški fakulteti ter iz sociologije kulture na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, leta 2015 odločila vpisati na Šolo za risanje in slikanje Arthouse v Ljubljani, kjer je leta 2017 tudi magistrirala.

Avtorico že odkar pomni, žene neusahljiva ustvarjalna energija, saj je že v otroštvu plesala, pela in slikala. Na Krasu, ob italijanski meji, kjer ima sorodstvo in kjer je preživela del otroštva, je spoznala številne umetnike, ki so jo navdihnili in jo usmerili k raziskovanju različnih tehnik umetniškega izraza od fotografije, risanja in slikanja z akrilom in oljem, do modeliranja iz  keramike in stekla.

Avtorica ljubi življenje v vsej njegovi pestrosti in barvah, veliko potuje po eksotičnih deželah, kjer jo, diplomirano sociologinjo, poleg živahnega utripa življenja in barvitosti okolja, strastno zanimjo tudi družbene teme, podnebne spremebe, družbena neenakost, migracije … Vtise vestno beleži s fotografskim objektivom ali jih prelije na slikarsko platno. Njene slike so prava eksplozija barv, kjer upodobljeni ljudje in predmeti živijo svoje lastno življenje in gledalca polnijo s pozitivno energijo in optimizmom.

Osrednji del razstave predstavlja cikel petih del z naslovom “Nova umetnost starih čustev”, ki jih je po motivih Picassove scenografije za balet Pulcinella Igorja Stravinskega, naslikala za magistrsko nalogo. Maske, konfeti, praznovanja in drugi teme Commedie dell’arte, ki so navdihovale velikega slikarja, so ljube tudi Alenki. Picasso, s katerim se je imela priložnost tudi osebno spoznati, je nasploh njen najljubši slikar in vzornik, katerega umetniški  vpliv je moč zaznati tudi v Alenkinih umetninah.

Avtorica je svoja dela predstavila na številnih fotograskih in slikarskih razstavah in extemporih doma in v tujini.

Odprtje  razstave je bilo v torek, 7. januarja  2020 ob 17. uri v prostorih Galerije.

 


Image gallery:

Publish your comment: