EF » EFnet » EFnews » Otvoritev razstave Itinerarium: Nenavadno združenje balkanskih kultur

Otvoritev razstave Itinerarium: Nenavadno združenje balkanskih kultur

11.12.2019

Itinerarium, 3. 12. 2019, v Galeriji Ekonomske fakultete. Otvoritev nove razstave in povezovanje dveh balkanskih umetnikov, ki prihajata iz Bosne. Priznana ustvarjalca sicer ustvarjata vsak zase, vendar njuna dela združuje strast do raziskovanja bogate, razburkane zgodovine, ki je narekovala kulturni razvoj Bosne in Hercegovine. Halida Emrić, dvakratna prejemnica nacionalne nagrade Collegium artisticum Sarajevo, in Sead Emrić, ki se ponaša z glavno nagrado pariškega salona v Sao Paulu.

Naslov razstave Itinerarium ima glede na spletno iskanje dve definiciji. Prva pravi, da je to starodavni romanski zemljevid s seznamom mest, vasi in ostalih pomembnih postajališč z označenimi razdaljami. Druga definicija pa označuje rimskokatoliško molitev za popotnika, ki se odpravlja na pot.

Umetnika sta si prav ta naslov izbrala, da opozorita na vez med slovensko in bosansko kulturo, katerih preplet sega daleč v zgodovino. Dotična zgodba se začne leta 1530, ko se cesarska delegacija iz Ljubljane odpravi v Istanbul, da bi s Turki sklenili premirje, kar je Benedikt Kuripešić leta 1531 povzel v slikovitem potopisu. Tako je Itinerarium postal eden najstarejših potopisov skozi Bosno v otomanskem obdobju, ki se skozi razstavo v Galeriji Ekonomske fakultete nadaljuje še danes in je nedvomno vreden ogleda.

Halida in Sead Emrić preko svojih del ohranjata kulturno dediščino svoje domovine, kjer so se skozi stoletja mešale in združevale različne kulture, vsaka od njih pa je pustila svoj pečat. Skozi raziskovanje preteklosti bosanske kulture sta do nje razvila poseben oseben odnos, s katerim promovirata ne le umetnost, temveč tudi kulturno dediščino Bosne in Hercegovine.

Na vprašanje, kakšni so načrti za prihodnost, sta na kratko odgovorila: kreacija, vsakodnevno kreativno delo v ateljeju in ustvarjanje novih ciklov umetniških del. Seveda temu primerno sledijo sodelovanja na simpozijih ter kolektivnih in samostojnih razstavah. Zaupala sta še, da se Sead Emrić že junija 2020 ponovno vrača v obe galeriji Ekonomske fakultete in že dela na tem projektu.

Še predno pa se Sead ponovno vrne, vas vabimo v Galerijo Ekonomske fakultete na ogled trenutne razstave Itinerarium.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: