EF » EFnet » Novice » Druga okrogla miza Ekobralne značke EF

Druga okrogla miza Ekobralne značke EF

10.02.2020

V duhu slovenskega kulturnega praznika je Ekonomska fakulteta v petek, 7. februarja 2020, gostila Okroglo mizo Ekobralne značke EF, v okviru katere sta udeležence nagovorila prof. dr. Janez Malačič z razmišljanjem o svetovni uspešnici in letošnji izbranki Ekobralne značke EF, Razmišljanje: hitro in počasno avtorja Daniela Kahnemana, ter mag. Mojca Dolinar iz Agencije RS za okolje, ki je predstavila pomembna dejstva o podnebnih spremembah v Sloveniji.

Prof. dr. Malačič, ki zase pravi, da je bil vedno ljubitelj knjig in pisane besede, je knjigo Razmišljanje: hitro in počasno označil kot večplastno branje, ki ga je možno postaviti v različne kontekste in povezati z raznimi znanstvenimi disciplinami. “Če hočete spoznati sami sebe, pogledati vase in o sebi začeti bolj kritično razmišljati, je to prava knjiga za vas. Hitro boste ugotovili, da smo ljudje veliko bolj kompleksna bitja, kot pa se nam zdi. Avtor namreč naše ravnanje prikaže z vidika dveh sistemov, ki delujeta, ne da bi se mi velikokrat tega sploh zavedali.” Ob koncu prvega dela je prof. dr. Malačič vse poslušalce pozval, da hitremu in počasnemu razmišljanju dodamo tudi kritično misel.

Prav kritična misel pa je bila v ospredju drugega dela okrogle mize, ki ga je mag. Mojca Dolinar posvetila podnebnim spremembam v Sloveniji, disciplini, za katero pravi, da je postala interdisciplinarna veda, ki je že zdavnaj prerasla okvirje naravoslovnih znanosti. Mednarodna skupnost je predstavila štiri različne scenarije družbe v prihodnosti, od najbolj optimističnega, ki sledi Pariškemu podnebnemu sporazumu, srednjih scenarijev, ki predvidevajo dogovore in omejitve glede izpustov toplogrednih plinov, do najbolj pesimističnega, kjer se naše ravnanje bistveno ne spremeni.

Glede dogajanja v Sloveniji je izpostavila tri ključne poudarke, in sicer rast temperature, ki bo prinašala več vročinskih valov v prihodnje, večanje količine padavin in pogostejše ekstremne vremenske dogodke. Jakost uresničitve vseh projekcij, ki jih pripravljajo ARSO in druge mednarodne institucije, pa je seveda odvisna od nas. “Prihodnost je odvisna od našega obnašanja, od tega, kako se bomo sami odločali in ravnali kot družba – in to je tudi največja negotovost,” je zaključila mag. Dolinarjeva.

Doc. dr. Judita Peterlin in dr. Tanja Istenič, koordinatorki Ekobralne značke EF in članici EKO odbora Ekonomske fakultete UL, pa sta vse zainteresirane pozvali tudi k branju naslednje izbrane knjige v okviru Ekobralne značke EF – Nerazumno vedenje: razvoj vedenjske ekonomije avtorja Richarda H. Thalerja. Želimo vam obilo užitkov ob branju.

Iva Drvarič, EFnews

efnewskvadrat1

 

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: