EF » EFnet » Novice » Razgaljen doktor znanosti – otvoritev razstave Viskoznost vidnega

Razgaljen doktor znanosti – otvoritev razstave Viskoznost vidnega

13.02.2020

Dr. Tilen Žbona, akademski slikar in izredni profesor na Oddelku za razredni pouk Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, je letos ponovno razstavljal v Galeriji Ekonomske fakultete, kjer se je v torek, 11. februarja 2020, odvijala otvoritev zelo (p)osebne razstave – Viskoznost vidnega. Prav pred desetimi leti je dr. Žbona kot prvi umetnik razstavljal v galeriji Ekonomske fakultete in tako otvoril naš razstavni prostor. Veseli smo, da smo bili tokrat priča ponovnem srečanju.

Dr. Žbona je sicer novomedijski vizualni umetnik, pa vendar se je s to razstavo vrnil k slikanju in se tako razgalil, kot pravi sam. »Ta razstava je zelo osebna, zelo intimna. Ni direktne komunikacije – to, kar slikam v teh primerih, je pač nekako moja podzavest. Kaj govori moja podzavest in koliko je res realna, natančna, narativna, pripovedujoča …, pa je stvar gledalca.« Kot vizualni umetnik se tukaj vrača k klasičnemu mediju – sliki.

Mednarodni umetnik, ki je študiral v Benetkah, je veliko razstavljal tudi v tujini. Berlin, Pariz in London so le nekatere prestolnice, v katerih je že pustil svoj pečat, trenutno pa se pripravlja na samostojno razstavo na Reki v galeriji Kortil.

Ob vprašanju, kakšni so cilji za prihodnost, pravi, da tujina in razstavljanje nista več prioriteta. Sedaj se nagiba k prenosu znanja in entuziazma na mlajše generacije. Na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kjer tudi poučuje, se pripravlja nova študijska smer Vizualne umetnosti in oblikovanje, in to ga v tem trenutku najbolj intrigira.

Slike oz. figuralike, ustvarjene z grafitnimi palčkami in mavcem na platnu, obdelanem na način, kakršnega so se posluževali v renesansi, opazovalca nikakor ne pustijo ravnodušnega. Zato je Viskoznost vidnega zagotovo pravi naslov. V čast nam je, da vas lahko povabimo, da si dela dr. Žbone ogledate v živo in jih interpretirate tudi sami. Razstava bo na ogled do začetka marca.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: