EF » EFnet » Novice » Odprli smo Okna II – razstavo, ki tiho pronica v globino duše

Odprli smo Okna II – razstavo, ki tiho pronica v globino duše

09.03.2020

V torek, 3. marca 2020, je svilnata odeja prekrila Galerijo Ekonomske fakultete. Otvorili smo namreč razstavo Okna II umetnice Dušanke Herman, katere prevladujoč ustvarjalni material je svila.

Hermanovo je že v začetku šolanja privlačilo oblikovanje in ustvarjanje na tekstilu. Zaključila je študij na tehniški fakulteti v Mariboru, smer Konfekcijska tehnologija, kjer je v resnici uživala le pri predmetu Oblikovanje tekstilij in oblačil.

Skozi celotno ustvarjalno kariero je bila svila medij, ki jo je prevzel in vedno znova navduševal. Pravi, da je ravno svila tista, skozi katero najlažje komunicira: »Noben material ni tako dovzeten, nima take afinitete do barv in ne moreš doseči sijaja, čistosti barv, po drugi strani pa mehkobe … Svila ima svoj čar, kar se tiče poslikave.« Lahko bi rekli, da je »uporabna umetnica«, saj svilo napne kot platno in nanjo slika, nato pa jo razreže, da ima »hkrati uporabno vrednost – bodisi kot oblačilo, ruta ali šal«.

Razstava Okna II, ki je bila dogovorjena že pred dvema letoma, se je zgodila v zanimivem obdobju umetničinega življenja, saj je ta v zadnjem letu preživela osebno preobrazbo. Ponovno se je vrnila k raziskovanju sebe in svojih odnosov, prav to pa tudi komunicira skozi svoj ustvarjalni medij na nov, »plastičen« način.

Del razstavljenih slik, ki so mimogrede prve slike na svili, ki jih je Hermanova dejansko okvirila, so nastale v »prejšnjem obdobju raziskovanja sebe«, leta 2000. Bile so del razstave z naslovom Odpiram okna. Objekti, izdelani iz svile, in izrezana okna, ki so ponazarjala raziskovanje sebe, pa so tokrat dobila novo obliko, morda celo nov pomen. Izseki, ki so takrat ustvarili line v umetničini notranjosti in ji pomagali odkriti nov spekter sebe, so v tem, zagotovo zelo emocionalnem obdobju življenja ponovno oživeli. Dejstvo, da se je njena dementna mama morala preseliti v dom za starostnike, je močno zaznamovalo umetničino življenje in ustvarjanje. Sprožilo je močno katarzo, ki jo je umetnica doživela in jo komunicira skozi svilnate umetnine.

Močna, izrazna, polna in hkrati svilnata, kar pa pomeni nežna in mehka. Takšna je umetnica Dušanka Herman, njena razstava Okna II pa posebna, nenavadna in vredna ogleda! V Galeriji Ekonomske fakultete bo vse do prvega tedna v aprilu 2020.

Danica Tajčman, EFnews


Image gallery:

Related news

Publish your comment: