EF » EFnet » Novice » Turizmu v letošnji sezoni nič dobrega

Turizmu v letošnji sezoni nič dobrega

16.04.2020

V sredo, 15. 4. 2020, je potekal strokovni spletni seminar Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete »Turizem po COVID-19«.

Uvod v debato je začela red. prof. dr. Ljubica Knežević Cvelbar z dejstvom, da se je turizem ustavil. Lokalno in globalno. Omejena ponudba in prepoved obratovanja, ki velja v več kot 90 državah sveta, ter socialna distanca imajo razsežne posledice. Napovedi upada turistične aktivnosti v globalnem smislu segajo od 40 % pa celo do 90 % po najbolj črnem scenariju, upoštevajoč možnost, da se meje ne odprejo, in v pričakovanju drugega vala pandemije v jeseni. Predvidena izguba služb v globalnem obsegu je 50 milijonov. In vendar ima turizem kot storitvena dejavnost dobro stran: hitro okrevanje. Normaliziranje stanja se predvideva v obdobju od 18 do 24 mesecev po odstranitvi omejitve gibanja.

Peter Vesenjak, direktor podjetja Hosting d.o.o., je pozdravil ukrepe države in pozval k dodelitvi nepovratne subvencije turističnim ponudnikom za kritje fiksnih stroškov ob sedanjem šokantnem mirovanju, ter omogočanje likvidnostnih kreditov za ponovni zagon dejavnosti. Predstavil je tudi nekaj možnih scenarijev prihodnosti, v katerih se žal ne pričakuje gostov iz tujine. Slovenija tu lahko zagotovo pričakuje izgube, saj 72-odstotni delež turističnega kapitala prinesejo tujci. Po drugi strani pa se predvideva porast domačega turizma, saj bodo »ljudje lačni svobode«. Rešuje nas velika izbira zdravilišč, gorskega turizma, izletniških destinacij, posledično razcvet gostinstva. Globalna slika se bo po njegovem normalizirala šele po razvoju cepiva, pred tem pa bo močno okrnjena.

Slabost hrvaške turistične sezone je, da naj bi se sedaj šele začela, je povedal dr. Siniša Topalovič, generalni direktor Horwath HTL Hrvaške. Že v optimističnem primeru, da se meje odprejo v juniju in se stanje normalizira takoj, se ocenjuje, da bo tokratna hrvaška sezona najslabša v 30 letih. Če turizem ne bo okreval hitro, lahko Hrvate sooči s turistično krizo stoletja. In vendar je zdravje na prvem mestu. V strinjanju z ostalima gostoma je namignil na možnost močnega dviga turizma v želji olajšanje travme, ki jo trenutno preživljamo. Meni še, da ljudje preveč pričakujejo od transformacije turizma in da se bo le-ta počasi vrnil na stare smernice. Verjame, da nas čakajo boljši časi in da je sedaj čas, da postavimo nove strategije in plane za akcijo v prihodnosti.

Danica Tajčman, EFnews


Related news

Publish your comment: