EF » EFnet » EFnews » Virus COVID-19 prebudil prevarantske mreže

Virus COVID-19 prebudil prevarantske mreže

09.04.2020

Razvoj virusa COVID-19 je v naš vsakdanjik prinesel vrsto sprememb na vseh področjih našega delovanja in nas obenem opomnil na vrsto vrednot, na katere smo v zadnjih desetletjih morda nekoliko pozabili. Kljub simetričnemu šoku, ki ga je virus prenesel na praktično skoraj vsa gospodarstva širom sveta, pa se je posebej v tem času, ko je človeška psiha že nekoliko načeta, treba zavedati, da prevaranti ne spijo. Ravno nasprotno, iz nastale situacije so se razvile nove prevare in kibernetski izsiljevalski napadi, katerih žrtve smo nenazadnje lahko prav vsi, tako posamezniki kot tudi podjetja.

Znotraj sklopa EF Prispeva je Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani v torek, 7. 4. 2020, zato organizirala webinar z naslovom Prevare v povezavi s koronavirusom. V pogovoru so sodelovali trije imenitno izbrani govorci: povezovalka dr. Sandra Damijan (vodja diskusije, EF UL, predsednica ACFE Slovenija) ter gosta dr. Yuri Sidorovich (vodilni partner in vodja področja forenzike za jadransko regijo Deloitta) in Gorazd Božič (vodja nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT). Vsi trije so se strinjali, da je nujno, da smo o prevarah dobro ozaveščeni, da smo vestni in odgovorni, predvsem pa na spletu izredno pazljivi.

Kot posamezniki se moramo zavedati, da smo prav vsi lahko tarča takih in drugačnih prevar, ki jih je skupaj s tehnologijo prinesel razvoj interneta. V Sloveniji po besedah dr. Yurija Sidorovicha žal velja zmotno prepričanje o tem. Zato je poudaril predvsem to, da je treba posameznike in podjetja o prevarah izobraževati, opozarjati in jih ozaveščati, saj je v nasprotnem primeru nastala škoda lahko nepopravljiva. A tu se po besedah Gorazda Božiča pojavi problem, kajti opozarjanje in ozaveščanje predvsem posameznikov je zelo težko, saj slednji težijo k bolj zabavnim vsebinam na spletu in jih področje prevar ne zanima; pridobiti njihovo pozornost je tako eden izmed pomembnih izzivov.

Kot je poudarila dr. Sandra Damijan, prevare pravzaprav niso nič novega, saj se dogajajo že leta in leta, a se glede na aktualno situacijo pojavijo v različnih oblikah – so nekako tematsko obarvane. Trojanski konj namesto nasveta, online davčne olajšave, lažni uslužbenci finančne uprave, zlonamerni obrazci, donacije v bitcoinih, čudežna zdravila, fantomske maske idr. je samo nekaj delčkov v mozaiku prevar, ki dandanes prežijo na nas in na katere moramo biti prav zares zelo pozorni. Glede na to, da nam je globalnost interneta omogočila dostop do široke mreže različnih spletnih ponudnikov in da sta spletna trgovina in rast vrednosti naročil neverjetno narasla, lahko v prihodnosti nedvomno pričakujemo, da se bo število tudi s tem povezanih prevar močno povečalo.

A kako pravzaprav prepoznati prevare in kaj storiti v primeru, da postanemo njihova žrtev, je zagotovo aktualno vprašanje. Ciljno usmerjene prevare je težje prepoznati, je razložil Gorazd Božič, predvsem zaradi dejstva, da so navadno izpopolnjene do potankosti ter največkrat izvedene prek elektronske pošte. A vendar večina prevar ni ciljno usmerjenih, najpogostejše so namreč tiste, ki so usmerjene v širše prebivalstvo. Te navadno niso tehnično vrhunsko izvedene, zato jih lahko ob pogoju, da smo dovolj ozaveščeni, prepoznamo: velikokrat namreč vsebujejo slovnične napake, pošiljatelj pa od nas zahteva, da v povezavi s sporočilom, ki nam je bilo posredovano, ravnamo hitro, brez odlašanja.

V teh težkih časih bodimo zato še posebej pozorni in poskrbimo, da bodo gesla naših spletnih kanalov dobro definirana in ne prešibka. Obenem bodimo pozorni na goljufive oglase izdelkov na spletu, ne nasedajmo lažnim sporočilom po elektronski pošti, kot je na primer nenaden zadetek na loteriji. Kljub temu da večina spletnih prevar ostane neprijavljena, predvsem zaradi sramu podjetij in posameznikov, češ da so bili prevarani, ker niso bili sposobni pravočasno prepoznati prevare, in so tako na nek način »omadeževali« svoje ime, se je o tem treba pogovarjati ter tematiko prevar in kibernetskih izsiljevalskih napadov osvetliti. Le tako bomo lahko gradili svetlo prihodnost in skupaj stopili korak dlje od spletnih prevar.

V primeru, da opazite poskus zlorabe prek spleta, se obrnite na spletno stran SI-CERT za brezplačen nasvet in ukrepanje. Več na https://www.cert.si/si/prijava-incidenta/.

Predvsem pa v teh težkih časih ostanite zdravi!

Anja Puc, EFnews


Related news

Publish your comment: