EF » EFnet » Novice » Razstava v mesecu februarju – Laura Ličer: Bube

Razstava v mesecu februarju – Laura Ličer: Bube

30.01.2019,

V Galeriji Ekonomske fakultete se februarja 2019 s ciklom slik poimenovanim Bube, predstavljala slikarka in ilustratorka Laura Ličer. Umetnica je samoukinja, živi in ustvarja v Ljubljani, sicer pa, kot pravi sama v svojem »bitjastovzorčastem svetu« med bitji, ki so mešanica na našem planetu živečih živali in tistih, katerih evolucijski čas šele prihaja in trenutno domujejo le v njeni domišljiji.

Rodila se je v slikarsko nadarjeni družini, kjer sta strast do slikanja gojila že njen dedek in mama, zato je veliko risala že v ranem otroštvu in bila – kot trdi sama – ‘obsedena’ s simetrijo in nekakšnimi mandalami. Vzorci in stvori, ki so tedaj nastali pod njenimi prsti, so največkrat le poenostavljena verzija teh, ki jih ustvarja danes. Najraje ustvarja v akrilni tehniki, z močnimi barvnimi kontrasti in podarjenimi črnimi linijami, ki omejujejo natančno izdelane detajle.

Tokratno razstavo, ki bo premierno na ogled na Ekonomski fakulteti, sestavlja cikel 12-ih slik, ki so nastale v obdobju 2018 – 2019 kot sestavni del »bitjastovzorčastega sveta« in se spogledujejo s tematiko sobivanja. Rdeča nit je domišljijski odnos med svetom žuželk in njihovo okolico – pa naj gre za druge živalske vrste, predrznega človeka ali širše – vesolje samo. Gre za nekakšno »napredujočo« razstavo, ki bo marca v Trubarjevi hiši literature vsebinsko pospremljena z zgodbami 12 pisateljev in ki bo svoj epilog doživela v drugi polovici leta ko bodo Bube v vlogi knjižnih ilustracij našle svoje končno mesto v izdani monografiji.

Umetnica uspešno in z veseljem sodeluje s slovenskimi knjižnimi ustvarjalci in založbami, ki izdajajo knjige različnih literarnih zvrsti kot so Literarni val, Stella in Založniški atelje Blodnjak. Za slednjega je ilustrirala knjigi brazilskih, filipinskih in nigerijske pravljic, sodeluje pa tudi s posameznimi avtorji, predvsem z Bredo Smolnikar in Mihom Praprotnikom.

Laura Ličer je angažirana ustvarjalka, ki vodi številne umetniške delavnice, sodeluje na umetniških sejmih in svoja delo razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah.

Otvoritev razstave je potekala 12. februarja 2019 v prostorih Galerije Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.


Image gallery:

Related news

Publish your comment: