EF » EFnet » Novice » Dragulj razumevanja skozi prizmo pogleda

Dragulj razumevanja skozi prizmo pogleda

10.06.2019

Ekonomska fakulteta je 4. junija 2019 v galeriji dobila novo prizmo pogleda. Tokrat je prav tam potekala otvoritev razstave ”V prizmi pogleda” umetnice Darje Štefančič. Ob tej priložnosti se je galerija tudi glasbeno obogatila, pa čeprav le za tisti večer.

Umetnica pravi, da je svojo umetniško žilico delno podedovala, delno pa jo je kot nekaj nedosegljivega privlačila že od malih nog. Močno se ji je vtisnilo v spomin, kako se je zaljubila v živahno svetlo zeleno in nežno rožnato ”preprosto” barvico iz mavrične zbirke italijanskih barvic Giotto, saj ji v mladosti niso bile dosegljive. Kasneje se je preizkusila v različnih načinih slikanja, z uporabo temper, tuša in drugih materialov. Sčasoma je slikarstvo postala komunikacija, preko katere združuje vizualno realnost in podzavestne impulze, ki jih barvito prikaže v svojih delih.

Navdih, mogoče bolje rečeno njeno eksistenčno duhovno izražanje, se rojeva pravzaprav iz vsega, kar doživlja, iz neposredne okolice, literarne in likovne dediščine ter iz sanjskega sveta. Zase pravi, da ljubi lepoto tako kot duhovno bogastvo in da ji umetniško izražanje ”omogoča notranji pogovor s seboj, odslikavanje življenja z vsemi ubranostmi in nasprotji, preigravanje večinoma že odgovorjenih bivanjskih in še vedno neodgovorjenih likovnih vprašanj”.

Dolgoročno načrtovanje ji ni pri srcu. Ambicije in načrte percipira skozi drugačno prizmo, kar ji daje možnost čaščenja svobode, hkrati pa želi približati svoja dela čim več ljudem, da odkrijejo tisto nekaj izven rutine vsakdanjega življenja.

Dela Darje Štefančič vsekakor naredijo prav to – z izbrano in premišljeno barvno kompozicijo zapeljejo gledalca v drug svet, kjer lahko s pogledom skozi njeno prizmo zaznajo še drug(ačn)o stran življenja.

Vabljeni, da si v juniju v Galeriji Ekonomske fakultete razstavo tudi ogledate.

Danica Tajčman, EFnews

efnewskvadrat1


Image gallery:

Related news

Publish your comment: