EF » EFnet » Napovedujemo » Nova razstava v Mali galeriji EF umetnice Maše Godec: »M(adame) ali G(ospa)«

Nova razstava v Mali galeriji EF umetnice Maše Godec: »M(adame) ali G(ospa)«

22.02.2019

V Mali galeriji se marca s svojimi deli predstavlja umetnica Maša Godec.

Pričujoča razstava z naslovom M(adame) ali G(ospa) je pregled Mašinega enajstletnega dela v ateljeju in združuje zgodnje asemblaže in kasneje nastale bolj izčiščene tehnike, v katerih večkrat uporablja barve in čopič in jim dodaja papir. Prej fantazijsko zasanjano tematiko skrivnostnih dam s klobuki so zamenjali motivi, ki še vedno prezentirajo ženske podobe, vendar nas prestavljajo v bolj zahtevno tematiko. Slikani in lepljeni obrazi, nič več zakriti s klobuki, s široko razprtimi pogledi nagovarjajo opazovalca naj se zazre vanje, da jih občuti v njihovi drugačnosti. Manjši del slik, kjer so lepljeni deli obrazov prekriti z gmoto barve prehaja celo v nekakšno grotesknost. Podobe niso več dopadljive, ljubke, od gledalca zahtevajo razmislek ali je ženska dama ali nekakšen novi konstrukt sodobne dobe, ki zahteva večno mladost, stalna spreminjanja, predelave in zamenjave, kar odslikujejo Mašina platna. Nalepljene premajhne ali prevelike oči, nosovi, ustnice, sodijo ali pa ne sodijo več v te iste obraze.

Potem se razpoloženje avtorice naenkrat spet spremeni, pade v nekakšno infantilno fazo in nam ponuja ljubkost prisrčnih lutkic, ki želijo ugajati, spet na svoj način, kot bi se ustvarjalka odločila, da sprejema zahtevani kanon lepote ali da, kot je zapisal Boštjan Viler, iz nje vzkipi preteklost iz otroštva in spet zapelje gledalca v prijeten sen otroške fantazije in nedolžnosti.

Ti veliki preskoki se stalno ponavljajo in variacije na temo ženskih obrazov nas premetavajo sem in tja in ne vemo več ali so rezultat razpoloženjskih stanj ustvarjalke, vplivov okolja, ali je vse samo naše lastno doživljanje ob opazovanju avtoričinih del.

Erika Pavlin

Razstava je v Mali galeriji na ogled marca 2019.


Image gallery:

Related news

Publish your comment: