EF » EFnet » Novice » Podkast Nedeljski gost na Valu 202

Podkast Nedeljski gost na Valu 202

16.11.2021

Vabimo vas k poslušanju podkasta Nedeljski gost na Valu 202. Gost zadnje oddaje je bil naš profesor dr. Mojmir Mrak, ki še vedno upa, da bomo v Sloveniji stvari peljali v želeno smer. Spominja se zanosnega obdobja v času neodvisnosti in prvega desetletja, ko smo relativno jasno vedeli, kaj hočemo. Takrat je bilo po mnenju prof. Mraka tudi malo napak na področju ekonomske politike.

“V Evropski uniji smo desetletja živeli pod nekim varnostnim dežnikom Nata in s tem tudi ZDA. Zdaj je jasno, da tega dežnika ni več. Sosedje Evropske unije dobivajo večjo težo v svetovni ekonomiji in gospodarstvu. Vse bolj prihaja do izraza, da imamo v Evropski uniji problem s svojo identifikacijo in soočanjem z izzivi.”

“Velika stvar, ki jo pogrešam in se je res spremenila, je, da se med sabo ne pogovarjamo več. To, kar se dogaja v politiki – če mnenje ni moje, potem ga je treba ubiti – to ni sistem, v katerem lahko normalna država funkcionira na dolgi rok. Ta del me resnično skrbi.”

Profesor Mrak je govoril tudi o velikih količinah denarja, ki se porabljajo za reševanje zdravstvene krize, o domačih financah, o razvojnih ukrepih Slovenije, pa tudi o tem, kako je poučevati, ko nimaš neposrednega stika s študenti.

Več pa na povezavi tukaj.
 
VIr: Radio Slovenija, Val 202
Avtorica: Nataša Zanuttini

Related news

Publish your comment: