EF » EFnet » EFnews » Umetna inteligenca – številne prednosti za ceno naše zasebnosti?

Umetna inteligenca – številne prednosti za ceno naše zasebnosti?

23.12.2021

V sredo, 15. decembra 2021, je ConnectAI Talk organiziral pogovor z naslovom »Je umetna inteligenca v mobilnosti le začasen trend?« na temo umetne inteligence (UI). Razpravo je moderiral prof. dr. Carsten Bartsch, podjetnik, svetovalec in akademik, ki vedno išče tehnološke inovacije. Gostje Luka Bradeško, izvršni direktor pri podjetju Solvesall, raziskovalec na področju umetne inteligence na Institutu Jožef Stefan in nekdanji višji programski inženir pri podjetju Bloomberg LP; Aleš Lampret, vodja logistike pri podjetju Kuehne + Nagel; ter Robert Štaba, pobudnik, ustanovitelj in predsednik Zavoda Varna pot, so predstavili zanimive poglede na UI in svoje izkušnje z njo.

UI v določeni meri že uporabljamo za zemljevide, ki prikazujejo predvideni čas prihoda ali prometne zastoje, vendar obstajajo možnosti za večji izkoristek z dodajanjem varnostnih območij ali sledenjem nevarnim in potencialno pijanim voznikom. UI se prav tako že uporablja v logistiki, distribuciji, načrtovanju itd., gostje pogovora pa menijo, da bo v prihodnosti pogosteje vključena tudi v strateško poslovno načrtovanje. Pred 25 leti se je na primer zdelo nedosegljivo, da na cestah ne bi bilo nobene smrtne žrtve, zdaj pa z UI ta cilj ni le mogoč, ampak tudi verjeten. Kaj to pomeni za prihodnost? Napoved, da bodo marsikatera delovna mesta ukinjena, se že uresničuje. Na to je močno vplivala zamenjava človeške delovne sile s stroji, s katerimi lahko dosežemo višjo produktivnost, zmanjšamo potrebo po ogrevanju v skladiščih, predvidevamo nihanja v proizvodnji izdelkov itd.

Največjo težavo predstavlja zasebnost podatkov, saj jih za učinkovitost UI potrebujemo veliko. Poraja pa se vprašanje, ali želimo raje uživati prednosti zasebnosti. Toda ali imamo pravzaprav na voljo več podatkov, kot jih uporabljajo razvijalci UI? Gostje so poudarili, da vsi razpoložljivi podatki niso zanesljivi in uporabni.

Celotno razpravo lahko ponovno poslušate na YouTubu: Je umetna inteligenca v mobilnosti le začasen trend?

 

Danica Tajčman, Efnews


Related news

Publish your comment: