EF » EFnet » Razno » Iz študijskih klopi v prakso

Iz študijskih klopi v prakso

10.10.2012,

Že v času študija je potrebno biti aktiven in pridobiti izkušnje tudi na druge načine. 

Dejstvo je, da se veliko mladih diplomantov sooča s težavo kako do prve zaposlitve. V podjetjih velikokrat zahtevajo izkušnje in kompetence, ki jih kot študenti enostavno nimamo. Lahko rečemo, da se vrtimo v začaranem krogu. Zaposlitve ne dobimo, ker nimamo izkušenj, izkušenj pa nimamo, ker ne dobimo zaposlitve. Marsikdo bi pomislil, da smo pač v takšnem času, ko delovnih mest enostavno ni dovolj. Je temu res tako ali se za tem skriva še kakšen drug razlog? Kdo zasede vsa tista delovna mesta, ki naj bi bila na voljo?

Ob končanem študiju si vsak izmed nas želi najti službo za katero se je nenazadnje tudi izobraževal. Diplomant naj bi bil usposobljen za opravljanje dela v podjetju in imel vse potrebno znanje na določenem področju. Toda pogosto znanje, ki ga pridobimo na fakulteti ni dovolj. Podjetja iščejo izkušnje in nekoga, ki izstopa iz povprečja. Danes tako ni dovolj samo dokončana fakulteta. Že v času študija je potrebno biti aktiven in pridobiti izkušnje tudi na druge načine.

»Vse, o čemer smo poslušali pri predavanjih, smo s kolegi lahko takoj preizkusili v praksi.«

Zoran Bosančić, študent Ekonomske fakultete in soustanovitelj Poslovne oaze: »Študentje Ekonomske fakultete imamo ta privilegiji, da lahko že s študijem pridobimo ogromno praktičnih znanj. Pa vendar noben študij študentu ne more v celoti ponuditi pravih poslovnih izkušenj, saj ima, vsaj nekje v ozadju, vseskozi podporo mentorja/profesorja, ki ga pri delu usmerja. Tu nastopijo različne študentske organizacije, ki dopolnjujejo ravno ta del študija, ki ga fakulteta skozi učni proces ne more ponuditi. Zdi se mi pomembno, da se študentje tega zavedo že kmalu po tem, ko začnejo študirati. Sam sem se dokaj hitro pridružil Združenju Management Group, kjer sem nabiral prve tovrstne izkušnje. To so bila gotovo ena najlepših študentskih let. Vse, o čemer smo poslušali pri predavanjih, smo s kolegi lahko takoj preizkusili v praksi. Kasneje me je pot vodila še do projekta Študentska borza, ki je edinstven projekt v evropskem smislu in tudi širše. Z delom v teh dveh organizacijah, in tudi na drugih študentskih projektih, sem dobil dovolj izkušenj, da je bil prehod v »pravi« poslovni svet povsem lahkoten.«

»Aktivni študenti bodo zagotovo veliko lažje vstopili v pravi poslovni svet in bodo pri iskanju prve zaposlitve imeli bistveno manj težav.«

Društva so tako ena izmed možnosti, da pridobimo prve izkušnje že med samim študijem in svoje znanje uporabimo tudi v praksi. Znanje, ki ga pridobimo na fakulteti nam predstavlja zgolj osnovo na kateri gradimo, društva pa so odličen poligon, kjer lahko preizkušamo vse kar smo se naučili do sedaj. Aktivni študenti bodo zagotovo veliko lažje vstopili v pravi poslovni svet in bodo pri iskanju prve zaposlitve imeli bistveno manj težav.

Tanja Malovrh,  ef news

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: